Vrijeme održavanja: 24.10.2019.

HGK u Splitu posjetilo njemačko izaslanstvo

Objavljeno: 25. 10. 2019. , Ažurirano: 25. 10. 2019.

Tridesetak članova njemačke grupacije Deutschland und Europapolitisches Bildungswerk (DEPB) posjetilo je 24. listopada HGK – Županijsku komoru Split, u sklopu studijskog putovanja po Hrvatskoj. U splitskoj su se Komori upoznali s gospodarstvom i posebno investicijskim potencijalom Splitsko-dalmatinske županije te s radom i ulogom Hrvatske gospodarske komore.

Voditeljica Odsjeka za međunarodne poslove i EU u ŽK Split Maja Mladineo približila im je županijsko gospodarstvo i glavne djelatnosti, naglasivši da su u zaleđu županije brojne poslovne zone na raspolaganju za prihvat investitora.

"Koliko je Njemačka važan partner Splitsko-dalmatinskoj županiji, najbolje svjedoče brojke. I u izvozu i u uvozu njemačko je tržište među prva četiri Splitsko-dalmatinskoj županiji u prošloj i pretprošloj godini. Gosti iz Njemačke su u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili najviše dolazaka u našu županiju, dok su prema ostvarenim noćenjima bili na drugome mjestu", rekla je Mladineo. Njemačka se također nalazi među prvih pet država s obzirom na investicije u Splitsko-dalmatinskoj županiji u razdoblju od 1993. do 2019. Također je važno naglasiti da od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. izvoz iz županije u Njemačku kontinuirano raste.

Njemačko je izaslanstvo pokazalo izniman interes za upoznavanje s gospodarskom ali i opće društvenom klimom u Hrvatskoj i županiji, te posebno učincima koje je pristup Europskoj uniji imao na razvoj istog. A da u Hrvatsku, kako se moglo čuti, nisu došli samo uživati u suncu potvrdila su brojna pitanja – od interesa za dugu povijest Komore u Splitu, načina na koje se nosimo s rastućim turizmom te posebno kruzerima, odnosu prema uvođenju eura, argumentima za privlačenje investitora, prosječnoj hrvatskoj plaći, djelatnostima koje naviše zapošljavaju ali i profilu nezaposlenih, problemu nedostatka kadra, sustavu obrazovanju...

Da pitanja ne budu jednosmjerna pobrinula se Mladineo, te na upit o recesiji u Njemačkoj, o kojoj se u javnosti sve češće govori, od gostiju dobila odgovor da se također putem medija susreću s istim upozorenjima te da se okvirno može reći da nema rasta gospodarstva ali također nema ni pada.

Izaslanstvo DEPB-a će u Hrvatskoj biti od 23. do 30. listopada, a uz Split, u planu im je posjetiti i Knin, Pag, NP Plitvice, Karlovac kao i Hrvatski sabor te tako steći cjelovit uvid u društveno-gospodarsku sliku Hrvatske.