Objavljeno: 09. 06. 2021. , Ažurirano: 01. 07. 2021.

Vrijeme održavanja: 09.06.2021. - 20.07.2021.


Na besplatnoj online radionici o prijavi na Natječaj za dodjelu priznanja i nagrada za dostignuća poslovnog sektora u zaštiti okoliša u 2021. godini, koju organizira Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, domaćem poslovnom sektoru je pojašnjeno što sve trebaju napraviti kako bi njihove prijave eko-inovacija bile adekvatno honorirane.

„Raduje nas činjenica da je interes poslovnog sektora velik i da vas je prijavljeno više od stotinu. HGK dugi niz godina prati tematiku zaštite okoliša i vaš trud u tom području. Temeljem toga smo uvjereni da imamo dosta tvrtki i projekata koji zaslužuju biti nagrađeni. Pritom ne mislimo samo na nacionalnoj razini, već i europskoj. Osobno sam imala priliku biti član povjerenstva koje je sudjelovalo u ocjenjivanu prijava za Europsku poslovnu nagradu za okoliš (European Business Awards for the Environment, EBAE), tada nažalost nije bilo hrvatskih prijava, ali ove godinu imamo priliku to promijeniti. Zato vas pozivam da se u što većem broju prijavite za nacionalnu nagradu jer će tako vaš trud u primjeni održivih politika biti prepoznat, a ulazite i u konkurenciju za europsko priznanje“, istaknula je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar naglasila je kako je klima svjetska tema broj jedan i da će tako biti i ubuduće. „Ciljevi koje postavljamo postaju sve ambiciozniji, novo europsko zakonodavstvo će uskoro biti predstavljeno, a onda transponirano i u nacionalne propise. I mi smo donijeli dugoročnu strategiju, a trenutno smo u izradi akcijskih planova s raznim resorima. Realni sektor je najbitniji u tim nastojanjima, zato mi je drago da postoji veliki interes za ovo priznanje kojim ćemo nagraditi one koji daju najveći doprinos zaštiti okoliša“, kazala je Mazzocco Drvar, dodavši kako je pred nama  izazovan period, ali i da imamo puno prilika za ulaganje u prilagodbu novim pravilima u sklopu novog financijskog okvira EU.

Nacionalnu nagradu i Europsku nagradu za zaštitu okoliša detaljnije je predstavila Branka Pivčević Novak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja rekavši da se traže eko-inovacije koje su primjenjive i omogućuju pomak prema održivosti. „Želimo prepoznati primjere promjena i nagraditi ih kako bismo ohrabrili i druge u društvu. Tražimo proizvode koji imaju što manji ugljični otisak, a u fokus smo stavili poslovni sektor jer on može napraviti razliku na terenu i u društvu. Odabrali smo iste kategorije kao za Europsku poslovnu nagradu za okoliš (EBAE) jer ćemo, osim dodjele nacionalnih nagrada i priznanja, finalistima natječaja omogućiti prijavu i za to priznanje“, izjavila je Pivčević Novak.

Naglasila je da je natječaj za poslovni sektor otvoren do 20. srpnja u pet kategorija: upravljanje - za iznimne organizacije ili skupine organizacija sa strateškom vizijom i sustavom upravljanja koji im omogućava kontinuirano poboljšanje okolišnih svojstava; proizvodi i usluge - za stavljanje na tržište novog proizvoda ili usluge koji daje značajan doprinos zaštiti okoliša i održivom razvoju; proces – za uspješnu primjenu inovativnog rješenja u području procesnih i proizvodnih metoda koje štite okoliš i potiču održivi razvoj; međunarodna poslovna suradnja - za suradnju u kojoj sudjeluje barem jedan privatni subjekt iz Europske unije i drugi iz privatnog, javnog, nevladinog ili akademskog sektora države u razvoju ili s gospodarstvom u tranziciji te u kategoriji poslovanje i bioraznolikost – za uspješan poslovni model, sustav upravljanja, proizvode i usluge ili za međunarodnu suradnju s državom u razvoju koja daje značajan doprinos zaustavljanju gubitka bioraznolikosti i koja podržava prirodne ekosustave.

„Prijave za dodjelu priznanja i nagrada mogu podnijeti pravne osobe registrirane u Hrvatskoj za jednu ili više kategorija, a obrasci za prijavu su izrađeni za svaku od pet kategorija i nalaze se na mrežnoj stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja“, rekla je Pivčević Novak.

Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, podijelila je svoje iskustvo u radu ocjenjivačke komisije za dodjelu Europske nagrade i pojasnila procese evaluacije. „Svaka od kategorija ima svoju komisiju i prvo ocjenjivanje projekata za svaku od njih vršilo se online. Potom smo se sastali i vrlo temeljito pretresli sve finaliste odabrane u online dijelu. Argumentiralo se i raspravljalo o tome čemu se daje prednost, a sve je rezultiralo dodjelom najkvalitetnijim eko-inovacijama. Tip aplikacija se može dodijeliti na dvije osnovne skupine, velike kompanije koje prijavljuju inovacije u postojećim tehnološkim procesima i male tvrtke s potpuno novim idejama i konceptima. Imajte na umu da komisija traži procese i projekte koji su dokazano bolji od postojećih i primjenjivi. Aplikaciju nastojte sažeti, budite konkretni i ukratko pojasnite po čemu je vaš projekt koristan i stavite ga u širi, razumljiviji kontekst ekonomske i društvene koristi“, poručila je Matešić.

HGK prijaviteljima nudi i konkretnu pomoć prijaviteljima kako bi kvalitetne ideje i projekti što lakše bili prepoznati i nagrađeni.

Izvor: Shutterstock