Nastavak rasta industrijske proizvodnje EU

Pixabay
Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u kolovozu ove godine na razini EU bila veća za 3,9% (u Hrvatskoj 3,2%) u odnosu na kolovoz 2016. godine.

Time je nastavljen trend povoljnijih kretanja industrijske proizvodnje EU na godišnjoj razini koji gotovo kontinuirano traje od prosinca 2014. godine (33 mjeseca), odnosno u tom je razdoblju samo jednom zabilježen godišnji pad (-0,1%) industrijske proizvodnje, koji je bio toliko mali da graniči sa stagnacijom.

Takav pozitivan trend u promatranom razdoblju djelomično je rezultat povoljnije domaće potražnje (potrošnja kućanstva, države i investicije). S druge strane, inozemna potražnja (robni izvoz), nakon rasta u 2015. godini, od početka prošle godine bilježi blaga negativna kretanja sve do prosinca, od kada se ponovno ostvaruje trend godišnjega rasta.

Promatrano po zemljama, prema podacima koji su dostupni za 21 zemlju EU, rast industrijske proizvodnje na razini Unije u promatranome mjesecu rezultat je povoljnijih kretanja tog pokazatelja u gotovo svim zemalja EU izuzev Nizozemske (-1,8%), gdje je zabilježen godišnji pad.

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja EU bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku veća za 2,8% (u Hrvatskoj 2,6% veća) u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, ali i 2,7% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj od početka prošle godine uglavnom raste bržom dinamikom u odnosu na prosjek EU, ali je razina hrvatske proizvodnje ipak 10,9% manja u odnosu na prvih osam mjeseci 2008. godine.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, Zvonimira Savića:

Ako bi se očekivana dinamika rasta industrijske proizvodnje od oko 2,5% za cijelu 2017. godinu zadržala i u idućim godinama, tek bi 2021. godine razina industrijske proizvodnje prestigla onu iz 2008. godine.