Na snagu stupila nova Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu


Objavljeno: 30. 06. 2023. , Ažurirano: 17. 11. 2023.


Na snagu je stupila nova Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu.

Izmjenu Odluke iniciralo je Vijeće Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK jer se uvidjelo da u prethodnoj odluci nedostaju pojedine namirnice koje su koriste u pripremi jela i slastica kao i promjena u pripremi i obradi samih namirnica zbog kojih dolazi do manjka (kala) u ugostiteljstvu.

Navedena Odluka donosi se na temelju iskustva struke za pravne osobe, članice Hrvatske gospodarske komore i njome se utvrđuje najviša razina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa i loma koja ne podliježe oporezivanju. Kalom, rastepom, kvarom i lomom podrazumijevaju se gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao posljedica radnji koje se neophodno poduzimaju pri skladištenju, te rukovanju proizvodima prilikom njihove obrade kao i prilikom usluživanja tj. posluživanja u ugostiteljstvu.

U odnosu na prethodnu Odluku koja je donesena 1999 god. u novoj Odluci dodane su nove namirnice i revidirani su maksimalno dopušteni gubici za postojeće namirnice.

Novost je da su u nacrtu Odluke pored hrane, uvrštena i pića odnosno propisana je njihova dopuštena visina gubitaka (kalo) u skladištu i prilikom pripreme i usluživanja (posluživanja) u prostoru ugostiteljskog objekta.

U novoj Odluci dodan je članak koji propisuje da se manjak zbog neodgovarajuće kvalitete, proteka roka trajanja te kala, rastepa, kvara i loma iznad visine utvrđene ovom Odlukom, može priznati i bez prisutnosti ovlaštenog djelatnika Porezne uprave na način da ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika-poreznog obveznika napravi zapisnik i predoči foto dokumentaciju ili drugi odgovarajući dokaz o nastalom manjku.

Odluka je objavljena u Narodnim novinama i možete joj pristupiti preko linka 

Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu