Objavljeno: 03. 05. 2022. , Ažurirano: 04. 05. 2022.


Nalazimo se u povijesnom trenutku kada imamo priliku povećati kvalitetu života, unaprijediti brojne procese, pojednostavniti živote i dopustiti tehnologiji da radi za nas kao nikad do sad. U Hrvatsku je prije gotovo dvije godine stigla peta generacija mobilne mreže - tehnologija budućnosti koja donosi revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, čitavim gospodarstvima, a smatra se toliko značajnom poput otkrića struje ili prvog automobila. Procjenjuje se kako razvoj 5G-a može rezultirati s 2.3 milijuna novih poslova u zemljama EU, a globalni BDP mogao bi narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030.

O 5G tehnologiji govori se posljednje tri godine, najavljivana je na velika vrata kao okosnica četvrte industrijske revolucije. Već neko vrijeme imamo priliku iskušavati sve što nam je donijela, ali i dalje su nam potrebne brojne edukacije i dijeljenje najboljih praksi vrhunskih stručnjaka iz različitih industrija kako bi zaista sve blagodati ove novine bile iskorištene na najbolji mogući način.

Zahvaljujući najnovijim tehnologijama čijem razvoju svjedočimo doslovce iz dana u dan, nema industrije u kojoj stručnjaci nemaju priliku napredovati, rasti, pojednostavljivati procese, biti efikasni.

Upravo kako bi svojim članicama pružili najnovija znanja u ovom području, u suradnji s Nokijom, jednom od najpoznatijih svjetskih telekomunikacijskih tvrtki, Hrvatska gospodarska komora pripremila je set radionica kroz ovu i sljedeću godinu. Što čini 5G jedinstvenom mrežom u podršci procesu digitalizacije različitih gospodarskih grana i koji su temelji provedbe transformacije koju nam donosi samo su neka od pitanja na koje će uslijediti odgovori jednih od najboljih svjetskih tehnoloških stručnjaka.

Nokijina 5G Akademija koncipirana je kroz četiri virtualna susreta te započinje već u ovom mjesecu. Na prvom dijelu, svi će prisutni imati priliku doznati više informacija općenito o 5G tehnologiji i svim mogućnostima koje donosi. Drugi susret bit će rezerviran za najbolje prakse kako koristiti 5G kao ključan alat u četvrtoj industrijskoj revoluciji, razdoblju u kojemu svjedočimo brzoj digitalnoj transformaciji procesa primarno unutar prerađivačko-proizvodnih industrija. Pretposljednji susret planiran je u studenom te će glavna tema biti kako primjenjivati 5G tehnologiju u različitim industrijama, dok je posljednji dio Akademije, radionica najavljena za siječanj 2023. godine biti usmjeren prema bliskoj budućnosti, gdje će se govoriti o prvim najavama za 6G.

Uoči svake pojedine radionice, uslijedit će pozivi članicama s dodatnim informacijama o sadržaju te poveznicom putem koje će se biti moguće uključiti u virtualne susrete. Ukoliko netko od prijavljenih ne bude bio u mogućnosti priključiti se na radionicu na koju se prethodno prijavio, snimka radionice bit će mu poslana naknadno na zahtjev.