Na inicijativu članica, u ŽK Pula održan sastanak o poskupljenju električne energije

HGK ŽK Pula
Vrijeme održavanja: 08.02.2018.

Na inicijativu članica, u HGK – Županijskoj komori Pula u četvrtak, 8. veljače održan je sastanak s tvrtkama, ponajprije iz proizvodnih djelatnosti, o posljedicama povećanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije u proizvodnoj industriji. Na sastanku su razmotreni učinci poskupljenja te potrebe i prijedlozi za kompenzaciju ovog novog opterećenja.

Na sastanku je Franko Vižintin zadužen za stratešku nabavu u tvrtki P.P.C. Buzet istaknuo kako je nova naknada za obnovljive izvore energije povećana za 300 posto te su time troškovi električne energije ove tvrtke povećani za 19 posto, a trošak proizvodnje (uzimajući u obzir troškove konačnog proizvoda) za 1,5 posto. Pritom im se za više od 300 tisuća eura mjesečno povećao trošak za električnu energiju, a za taj trošak moglo se zaposliti 20 novih radnika.

Direktor Županijske komore Pula Damir Sirotić istaknuo je kako je riječ o trošku koji je dosta pogodio proizvođače, pogotovo jer je na europskom tržištu konkurencija vrlo jaka. „Svaki dodatak na teret proizvodnje danas je teško kompenzirati s obzirom na to da su troškovi inputa koji dolaze u svaku tvrtku nerazmjerno veliki u odnosu na ono što se može kompenzirati produktivnošću“, zaključio je Sirotić.

Jedan od zaključaka sastanka jest kako je potrebno sagledati mogućnosti kompenzacije i olakšica za one tvrtke koje imaju u trošku svojih proizvoda značajan udio troška električne energije te će se predložiti nadležnom Ministarstvu da što prije razmotri te mogućnosti.

 

Kontakti

  • HGK Županijska komora Pula Tel: +385 52 378 100 Email: hgkpu@hgk.hr
  • Damir Sirotić Direktor Tel: +385 52 378 100 Email: hgkpu@hgk.hr
  • Morena Mačina Stručna suradnica Tel: +385 52 378 112 Email: mmacina@hgk.hr