Vrijeme održavanja: 10.03.2020.

Objavljeno: 11. 03. 2020. , Ažurirano: 10. 06. 2020.

Zanimljive teme privukle su brojne privatne iznajmljivače iz Dubrovnika i okolice na 7. Forum obiteljskog smještaja, regije Dalmacija – Dubrovnik. Forum je održan 10. ožujka u Hotelu Palace Dubrovnik u organizaciji Županijske komore Dubrovnik i Turističke zajednice Dubrovnik.

Jednoglasno su izabrane čelne osobe Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK, regije Dalmacije – Dubrovnik. Za predsjednika Zajednice izabran je Nino Dubretić, dugogodišnji privatni iznajmljivač i suvlasnik agencije za privatni smještaj Direct Booker d.o.o., dok je za potpredsjednika izabran Nikola Grubelić, također iznajmljivač te suvlasnik agencije za privatni smještaj Direct Booker d.o.o. 

"Nije ovo mjesto nešto što sam prihvatio objeručke zbog manjka vremena, ali bio je to logičan slijed i smatramo kako na ovaj način možemo dodatno doprinijeti privatnim iznajmljivačima", poručio je novoizabrani predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK, regije Dalmacija – Dubrovnik.

forum 3.2020.jpg
Sudionici regionalnog Foruma obiteljskog smještaja u Dubrovniku; Izvor: HGK


Predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina čestitala je novoizabranima čelnim osobama Zajednice za regiju Dalmacija –Dubrovnik te istaknula važnost aktivnog uključivanja dubrovačke regije u rad Zajednice s obzirom na specifičnosti i utjecaj dubrovačkog turizma na ostatak Hrvatske. Također je predstavila koncept rada Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK. 

Teme koje su potaknule raspravu na Forumu su izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje se odnose na obveze iznajmljivača (pomoćni kreveti, usklađivanje i pružanje usluga prehrane i dr.), ali i novosti u poslovanju platforme za rezervacije Booking.com.

Stane Đivanović iz Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko-neretvanske županije predstavila je privatnim iznajmljivačima proceduru podnošenja zahtjeva za rekategorizaciju te usklađivanje kapaciteta smještajnih jedinica kada je riječ o pomoćnim krevetima.

Voditelj ureda Booking.com za područje Dubrovnika Vlatko Pavlović prisutnima je približio strategiju rada platforme Booking.com utemeljenu na navikama sadašnjih gostiju, milenijskim generacijama gostiju koji čine visok postotak gostiju u svijetu.

Vlasnica tvrtke za savjetovanje u turizmu Interligo d.o.o. Anamarija Cicarelli u svojem je izlaganju Najveće nedoumice u privatnom smještaju naglasila dobrobiti povećanja kvalitete ponude specijalizacijom objekata za pojedinu ciljanu skupinu gostiju.

Na Forumu je bilo riječi i o posljedicama epidemije uzrokovane koronavirusom na turističku sezonu. Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić najavila je kako će Grad Dubrovnik svakako biti potpora poduzetnicima u slučaju loših turističkih brojki, koje bi mogle bitno utjecati na gospodarsku sliku Dubrovnika.