Vrijeme održavanja: 25.10.2019.

Objavljeno: 28. 10. 2019. , Ažurirano: 28. 10. 2019.

U HGK – Županijskoj komori Split predstavljene su 25. listopada mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova namijenjenih obrani i sigurnosti.

Radionicu su organizirali HGK – Županijska komora Split i splitski Pomorski centar za elektroniku d.o.o. u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI), radi upoznavanja šire zajednice s mogućnostima koje pružaju EU fondovi za područje sigurnosti i obrane.

''ŽK Split ovime želi informirati svoje članice koje proizvode sredstva i nude usluge dvojne namjene, poput IT tvrtki, tekstilne industrije, brodogradnje, strojogradnje, metaloprerađivačke industrije i druge kako bi iz prve ruke, od onih koji imaju iskustva u privlačenju sredstava, saznali što mogu očekivati u skoroj budućnosti te kako to ostvariti'', rekla je uvodno Ana Marija Puzić iz Odsjeka za industriju splitske Komore.

''Pomorski centar za elektroniku angažirao se u organizaciji ovog skupa s Komorom i Klasterom, budući da smo tvrtka koja ima iskustva u razvoju i dio smo obrambene i vojne industrije, te nam je motiv upoznati širi krug zainteresiranih s mogućnostima koje se pružaju'' rekao je Branko Lubina, direktor Pomorskog centar za elektroniku i zamjenik predsjednika Strukovne grupacije brodogradnje, strojogradnje i metaloprerađivačke industrije ŽK Split.

Predavanje o potencijalima korištenja ESI Fondova i Programa Zajednice za obranu i sigurnost te općenito o perspektivi hrvatske obrambeno-sigurnosne industrije održao je Goran Basarac, izvršni direktor za strateški razvoj i provedbu EU projekata tvrtke Šestan-Busch d.o.o. i predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije. Basarac je kratko predstavio Klaster te se fokusirao na fondove i programe EU.

''Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije ima uspjeha i rezultata u privlačenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a budući da stižu nove alokacije fondova, ovdje smo da prenesemo svoje iskustvo i znanje u privlačenju sredstava na sve vas iz Splitsko-dalmatinske županije'', rekao je Basarac.

Istaknuo je kako je potrebno umrežavati tvrtke kojima su natječaji namijenjeni i koje bi mogle biti korisnici te ih povezivati sa znanstveno-istraživačkom zajednicom, kao i lokalnom i regionalnom samoupravom, kako bi se potaknulo što jače, bolje i uspješnije korištenje sredstava europskih fondova, a pogotovo Programa Zajednice koji su nam na raspolaganju u nekom budućem razdoblju.

''Taj smo cilj, umrežavanja i sinergijskog djelovanja, jednim dijelom već ostvarili i samom ovom radionicom'', poručio je predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš, ''budući da joj se odazvalo više od 40 predstavnika tvrtki s područja IT-a, tekstilne industrije, brodogradnje, strojogradnje, metaloprerađivačke industrije, ali i konzultanata, predstavnika institucija, RERA-e, Hrvatske ratne mornarice kao i splitskog Sveučilišta, prvenstveno FESB-a i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.''