Mobilni tim ŽK Šibenik u posjetu Vinoplod-Vinariji d. d. Šibenik

HGK / ŽK Šibenik
Damir Lasan, Ivan Soža
U ponedjeljak, 8. lipnja, mobilni tim Županijske komore Šibenik posjeto je tvrtku Vinoplod-Vinarija d. d. u Šibeniku.

Vinarija Šibenik osnovana je 28. listopada 1959. godine pod nazivom Vinoplod Poljoprivredno poduzeće, što je proizašlo iz dotadašnjeg Vinalka, organizacije koja je objedinjavala vinogradarsku i vinarsku proizvodnju šibenskog područja. Od 1993. godine djeluje pod nazivom Vinoplod-Vinarija d. d. Šibenik.

Vinarija je posebno ponosna na čuvene primoštenske vinograde koji su pod zaštitom UNESCO-a. Način na koji ljudi ovog kraja oblikuju i stvaraju vinograde fascinirao je cijeli svijet. Ovi vinogradi predstavljaju simbol ljudskog rada i želju čovjeka da od prirode uzme i stvori gotovo nemoguće i to samo svojim rukama. Škrta zemlja, odnosno loza, daje malo uroda, svega 500 g po trsu, ali je taj urod poseban. Sitno zrno čuva najkvalitetnije sastojke koje grožđe može dati. Važno je napomenuti da je čitava proizvodnja ekološka.

Od početne jednostavne proizvodnje, svega nekoliko vrsta proizvoda, Vinoplod danas u svojoj proizvodnji ima velik broj stolnih vina: Jure, Doro, Moro, Barba i  kvalitetnih  vina: Babić, Plavina, Faust, Debit, Maraština, Rose, Cabernet  Sauvignon, Merlot, barrique vina: Cabernet Sauvignon barrique i Merlot barrique, vrhunskih vina: Primoštenski Babić i Babić sur lie, desertno vino Jakov, te visokokvalitetne dalmatinske rakije: Travarica, Lozovača, Komovica te Pelinkovac.

Vinoplod kontinuirano radi na usavršavanju svoje proizvodnje i prerade grožđa te je prvi u Dalmaciji počeo primjenjivati suvremenu tehnologiju kombiniranu s tradicionalnim načinom prerade grožđa. Vinarija je za svoje istaknute proizvode nagrađivana više puta zlatnim medaljama, a upravo je zbog kvalitete i načina proizvodnje opstala i očuvala svoju tradiciju.

Predsjednik ŽK Šibenik Ivan Soža i viši stručni suradnik Davor Antica razgovarali su s direktorom Vinoploda Damirom Lasanom o potrebi osnivanja strukovne skupine  vinara Šibensko-kninske županije koja bi objedinila vinare te rješavala zajedničke probleme s kojima se susreću. Razgovarali su i o mogućnosti sudjelovanja Vinoploda-Vinarije d. d. na festivalu Hrvatske gastronomije u Chongqingu, Kina,  na kojem će se uz predstavljanje Hrvatske gastronomije i turističke ponude, predstaviti i vina našega obalnog područja.

Viši stručni suradnik Davor Antica upoznao je direktora vinarije Damira Lasana s projektom vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda Hrvatska kvaliteta i Izvorno Hrvatsko. Direktor Vinarije smatra da je to zaista važno te će razmotriti mogućnost isticanja oznaka Hrvatska kvaliteta i  Izvorno Hrvatsko na svojim proizvodima.

Direktor Damir Lasan izrazio je zadovoljstvo susretom te je naglasilo potrebu za suradnjom s HGK i istaknuo važnost povezivanja vinara strukovnim udruživanjem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.