Međusektorski sastanak Sektora za promet i veze HGK i Vanjskotrgovinske komore BiH

HGK
Sastanak predstavnika HGK i Vanjskotrgovinske komore BiH
Intenzivirati međusobnu suradnju komora dviju zemalja u području prometa i veza

„Suradnja HGK i Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u razmjeni iskustava i informacija o procedurama otvaranja komorskih predstavništva, izmjenama zakonske regulative, uvjetima raspodjele dozvola, usklađivanja voznih redova i drugih važnih pitanja od posebne su nam važnosti u djelatnostima prometa i veza“, istaknula je glavna tajnica HGK Marina Rožić, na međusektorskom sastanku Sektora za promet i veze HGK i Vanjskotrgovinske komore BiH održanom 30. siječnja u HGK.

„HGK po uzoru na austrijski model razvoja gospodarske diplomacije kroz komorski sustav nastoji osnivati predstavništva u inozemstvu, a značajno nam je iskustvo VTK BiH u otvaranju komorskog predstavništva u Istanbulu u Turskoj, koje također i HGK uz ostala predstavništva, planira otvoriti do kraja godine“, napomenula je Rožić ističući također i važnost projekta dualnog obrazovanja u Hrvatskoj, čije uvođenje HGK u suradnji sa HOK-om nastoji potaknuti.

IMG_9799.JPG

Izvor: HGK

„Hrvatska je među glavnim trgovinskim partnerima BiH te je potrebna aktivnija međusobna suradnja dviju Komora, a područje prometa i veza od posebnog je interesa“, istaknuo je generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BIH Ivan Mandić dodajući kako se u BiH teže provode zakonske promjene te se rješenja pronalaze u podzakonskim aktima.

Potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj je navela da su u tijeku pripreme za otvaranje predstavništva HGK u Mostaru. Otvorenje predstavništva planira se za vrijeme Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. koji se održava početkom travnja. Hrvatska gospodarska komora i ove će godine organizirati zajedničko sudjelovanje hrvatskih izlagača na ovoj značajnoj gospodarskoj manifestaciji u BiH. Dodatno je navela da su u tijeku pripreme za otvaranje predstavništva HGK i u Sarajevu te je naglasila potrebu za jačom suradnjom Komora i međusobnom razmjenom informacija na korist članica. Dodala je da je HGK aktivno uključena u aktivnosti vezane za uvođenje zračne linije Mostar-Zagreb te aktivnosti oko moguće revitalizacije Unske pruge, za što postoji interes od strane jedne i druge države, a poseban interes s hrvatske strane iskazale su luke Zadar, Šibenik i Split. Vezano za ovo pitanje planira se osnivanje zajedničkog tijela BiH i Hrvatske.

„BiH je Hrvatskoj također među najznačajnijim vanjskotrgovinskim partnerima izvan EU. Međusobna robna razmjena raste i cilj nam je zadržati dobre trgovinske odnose te nastojati rješavati otvorena pitanja. Ovo je inicijalan sastanak s kojim ćemo započeti intenzivniju suradnju Sektora za promet i veze HGK i Sektora za transport i komunikacije VTK BiH u području djelatnosti prometa i veza“, istaknuo je direktor Sektora za promet i veze HGK Dario Soldo

„HGK po sadašnjim ovlastima radi na raspodjeli nekritičnih dozvola, oko 10.000 dozvola godišnje putem županjskih komora, dok su kritične i CEMT dozvole u ingerenciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. Ulaskom Hrvatske u EU kritične i CEMT dozvole više ne predstavljaju problem“, kazao je Soldo ističući kako je u interesu gospodarstvenika da se novim zakonskim rješenjima, koja su u pripremi, kroz HGK regulira raspodjela svih dozvola za obavljanje međunarodnog teretnog prijevoza. „To bi bila prijelomna točka u pitanju raspodjele dozvola, a osnovni je motiv pri tome da HGK bude servis hrvatskom gospodarstvu“, a s ciljem smanjivanja troškova gospodarstva i povećanja konkurentnosti, istaknuo je Soldo. „BiH dozvole se smatraju kritičnima i raspodjeljuje ih se 8000 godišnje u resornom ministarstvu“, navela je Suzana Prevarić iz Sektora za promet i veze HGK.

Direktorica Sektora za transport i komunikacije VTK BiH Sabrina Teskeredžić istaknula je kako oni ne sudjeluje u raspodjeli dozvola već rade operativne poslove u ime resornog ministarstva. „Prijevoznici bi željeli da te ovlasti prijeđu u komorski sustav, navela je Teskeredžić dodajući kako dozvole za teretni prijevoz za Hrvatsku nisu kritične.

Sekretar Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta pri VTK BiH Zijad Sinanović istaknuo je kako su gotovo sve dozvole za obavljanje međunarodnog teretnog prijevoza kritične. Obje komore imaju isti cilj preuzimanje poslova raspodjele dozvola rekao je Sinanović dodajući kako se kod usklađivanja voznih redova uspješno rješavaju sva otvorena pitanja i slučajevi te sustav dobro funkcionira i stekli su povjerenje prijevoznika.

IMG_9760.JPG

Izvor: HGK

„Usklađivanja voznih redova ovlast je koju provodi HGK, a trenutno se očekuje novi Zakon, a usklađivanje bi se trebalo provoditi kroz informatička rješenja“, naveo je Soldo. Lani je usklađeno gotovo 6000 voznih redova, 3500 međunarodnih i međužupanijskih te više od 2000 županijskih. Direktor Sektora je predstavnicima VTK BiH istaknuo i pitanje liberalizacije taksi tržišta i moguća nova zakonska rješenja koja će podržavati liberalizaciju toga tržišta.

Na pitanje o ulasku Hrvatske u Shengen s osvrtom na rad profesionalnih vozača i odredbi boravka u Schengenskom prostoru, Ana Landek iz Sektora za promet i veze HGK navela je kako Hrvatska planira tehničke uvjete ispuniti do kraja godine, a ta su pitanja u ingerenciji MUP RH. Nakon ispunjenja uvjeta, slijedi politička odluka Vijeća Europske unije. Predstavnici VTK BiH izrazili su želju da ih HGK informira o promjenama nastalim u vezi tog pitanja te rješenjima koja se donose u EU.
Informirani su i o radu Croatia PRO Odbora pri HGK koji je značajnim dijelom vezan uz edukaciju članica o carinama, špediciji, prijevozu itd. U tom je području predlaže se ispitati mogućnosti suradnje dviju komora na prekograničnim projektima te povlačenju europskih sredstava.

Štefanija Lukić Vrijen dala je informaciju o uvođenju zračne linije Mostar-Zagreb kao jednom od prioriteta u suradnji Hrvatske i BiH. Navela je da je tender zaključen, a Zračna luka Mostar je spremna za audit. Prvi let Mostar - Zagreb planiran je za 3. svibnja ove godine.