Vrijeme održavanja: 05.12.2018. - 07.12.2018.

Objavljeno: 07. 12. 2018. , Ažurirano: 15. 01. 2019.

Mladi zagrebački inovator osvojio je veliku nagradu svjetske organizacije inovatora (WIIPA) na upravo završenoj izložbi inovacija i dizajna KIDE u Kaohsiungu na Tajvanu. Ova spektakularna izložba okupila je 1100 izlagača iz 20 država iz cijelog svijeta, pa je time hrvatski uspjeh, 15 odličja za deset izložaka, doista impresivan. Matej Bošnjak veliku je nagradu i zlatnu medalju dobio za izum Umjeravanje kuta i nagiba, koji uspješno proizvodi i komercijalizira tvrtka ET Industrijska elektronika. Dobitnici zlatnih odličja su, uz Bošnjaka, Matej Grozdanović za ModulosDesk – prvi modularni stol na svijetu, Mirjana Brlečić za Hyaluron + Vitamins, intenzivnu revitalizirajuću liniju, Zvonimir Viduka za Sustav za automatsko zaustavljanje vlakova, Vjekoslav Majetić za Rudarski buldožer, Tomislav Bronzin za C@N Motion Smart Customer te Melita Pavlek Moćan i Mira Moćan za Omega 6 kremu. Srebrna odličja osvojili su Juro Živičnjak i Dubravko Rogale za Triboelektrični generator za pohranjivanje statičkog naboja iz odjeće, Neven Palčec za Pametne brave i Sanja Lončarek za LELS. Uz navedena odličja, hrvatski inovatori osvojili su četiri posebna priznanja nacionalnih izaslanstava iz Poljske, Hong Konga, Saudijske Arabije i Makaa.

20181205_115809.jpg

Hrvatsko izaslanstvo u Hong Kongu; Izvor: HGK

Središnji godišnji sastanak svjetske organizacije WIIPA bila je prigoda za usklađivanje aktivnosti nacionalnih udruženja u 2019. godini. Hrvatsko izaslanstvo tom je prigodom primilo niz čestitki za iznimno uspješnu izložbu INOVA – Budi uzor 2018. Nakon predstavljanja predstojeće hrvatske izložbe inovacija, uz isticanje dosadašnjih dometa INOVA-e i turističkih znamenitosti Zagreba i Hrvatske, oduševljenje svih nazočnih čelnika nacionalnih asocijacija jamči rušenje svih dosadašnjih rekorda INOVA-e u Zagrebu, sljedeće godine.

Značaj ovih hrvatskih uspjeha i važne uloge u svjetskoj zajednici inovatora izniman je s obzirom na vodeću ulogu Tajvana u svijetu inovatora i veliki i dugogodišnji gospodarski uzlet ove male, ali ekonomski značajne azijske države.

Neposredno prije tajvanske izložbe, u Hong Kongu održan je međunarodni sajam inovacija HKTDC SmartBiz Expo 2018 koji je okupio inovativne kompanije, nositelje novih tehnologija, inovatore, dizajnere, specijaliste za pravo industrijskog vlasništva, trgovce, investitore, profesionalne udruge u kreativnim sektorima i velike multinacionalne kompanije, gdje su se, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i prisustvo predstavnika Saveza inovatora Zagreba, predstavile hrvatske tvrtke.

20181206_102337.jpg

B2B sastanci; Izvor: HGK

Na sajmu SmartBiz Expo 2018. u sklopu projekta HR.izvoz Hrvatske gospodarske komore svoje je proizvode predstavilo devet hrvatskih tvrtki. Proizvode, rješenja, mogućnosti i potencijale hrvatskoga gospodarstva u svijetu inovacija predstavile su članice Zajednice za inventivni rad HGK: Senso profi d.o.o., Altpro d.o.o., Citus d.o.o., CADCAM Design Centar d.o.o., Cosmel d.o.o., DOK-ING d.o.o., LELS, obrt za proizvodnju, trgovinu i usluge, Priroda liječi d.o.o. i Concrete Urban Design d.o.o.

"Od prvoga dana izložbeni prostor bio je odlično posjećen, a tvrtke sudionice bile su iznimno zadovoljne organiziranim sastancima s mogućim poslovnim partnerima. B2B sastanci dogovoreni su u suradnji s Hong Kong Trade Development Councilom (HKTDC) koji je bio i organizator ovog sajma", rekao je voditelj Odjela za poduzetništvo Sektora za industriju HGK Gojko Jelavić.

20181205_143432.jpg

B2B sastanci; Izvor: HGK

Sajam je privukao više od 650 lokalnih, kineskih i inozemnih izlagača kako bi ponudili rješenja za razvoj poduzeća i inovacije koje mogu pomoći u unapređenju poslovanja, poboljšanju profitabilnosti i povećanju mogućnosti franšiznog poslovanja. Tijekom sajma održali su se i razni seminari na kojima su stručnjaci pokrili teme poput industrije 4.0, razvoja pametnih gradova, e-trgovine i strategija franšiziranja. Svoje inovacije predstavilo je više od 140 tvrtki.

20181206_115029.jpg

Prezentacija hrvatskih inovacija; Izvor: HGK

Hrvatsko sudjelovanje na ovim dvjema prestižnim azijskim izložbama organizirali su Savez hrvatskih inovatora, Savez inovatora Zagreba i Hrvatska gospodarska komora, uz potporu Grada Zagreba.

Hrvatsko izaslanstvo vraća se u četvrtak, 13. prosinca, u 11 sati i 40 minuta letom iz Londona.