Vrijeme održavanja: 05.11.2019.

Objavljeno: 06. 11. 2019. , Ažurirano: 06. 11. 2019.

Koje su koristi, a koji rizici uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj te kako će teći proces uvođenja, saznali su poduzetnici Osječko-baranjske županije na predavanju koje je održao Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke, 5. studenoga u Županijskoj komori Osijek.

U srpnju 2019. ministar financija i guverner Hrvatske narodne banke uputili su nadležnim tijelima Europske unije pismo namjere za ulazak u tečajni mehanizam ERM II, čime je napravljen važan korak u smjeru uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Uvođenjem eura Hrvatska će ostvariti znatne i trajne koristi, dok će troškovi biti pretežno mali i jednokratnog karaktera.

Koristi koje se očekuju nakon uvođenja eura su uklanjanje valutnog rizika i smanjenje kamatnih stopa, niži transakcijski troškovi, krediti postaju dostupniji, cijene su transparentnije, olakšava se trgovina i povećava konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Među nedostacima je gubitak samostalnosti monetarne politike jer će HNB biti samo jedan od kreatora iste, ali će aktivno sudjelovati u oblikovanju i provedbi monetarne politike ESB-a te će zadržati punu autonomiju u domeni makroprudencijalne politike i u drugim važnim područjima.

„Građani se posebno boje rasta cijena, ali procjenjuje se da će cijene rasti 0,2 do 0,3%, pa je taj strah neopravdan“, rekao je Vedran Šošić prilikom predavanja.

Najveći troškovi za gospodarstvo trebali bi biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.

Dosadašnji koraci koje je Hrvatska učinila na uvođenju eura pozitivan su znak ulagačima i pozitivno utiču na financiranja.

Hrvatska je prilikom slanja pisma namjere za ulazak u ERM II preuzela obveze provođenja 19 mjera u 6 područja koje planira ispuniti do sredine 2020.