Vrijeme održavanja: 13.05.2019.

U Termama Jezerčica 13. svibnja održana je konferencija Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji, čiji je organizator tvrtka SL komunikacije i mediji. Suorganizatori konferencije bili su Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.

Krapinsko-zagorska županija bila je partner konferencije zajedno s međunarodnim partnerom Udrugom poduzetnica IN iz BiH, a pokrovitelj Poslovni klub Skup za Zagorje.

Predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec istaknuo je kako se nada da uskoro više nećemo pričati o muškom i ženskom poduzetništvu, već o – poduzetništvu: "Spol ne bi trebao biti prepreka za realizaciju poslovnih ideja i ostvarenja bilo kojeg cilja. Zato se Hrvatska gospodarska komora zalaže za stvaranje pozitivnog okruženja u kojem će poduzetnice moći realizirati svoje ideje, a da se, uz probleme s kojima se susreću svi poduzetnici, ne moraju nositi i s dodatnim izazovima." 
Pozvao je poduzetnice da se za svaku pomoć i savjet obrate Hrvatskoj gospodarskoj komori.

KRAPINA_žene-poduzetnice-4-1200x640.jpgPredsjednik ŽK Krapina Josip Grilec; Izvor: HGK; Snimila: Lucija Šipek
 

Direktorica Županijske komore Krapina Janja Kantolić predstavila je usluge HGK te istaknula važnost suradnje svih županijskih institucija radi potpore poduzetništva i rasta konkurentnosti.

 KRAPINA_Žene poduzetnice-20190513_132209.jpgJanja Kantolić, direktorica ŽK Krapina; Izvor: HGK; Snimila: Lucija Šipek


"Žene kao poduzetnice pažljivije su, obzirnije od muških kolega te opreznije ulaze u rizične pothvate", spomenula je direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK Sanja Šimić. Predstavila je projekt HGK Digitalna komora koji pomaže sadašnjim poduzetnicama, ali je i izvor korisnih informacija svima koji se tek namjeravaju upustiti u poduzetništvo.

 KRAPINA_Žene poduzetnice-20190513_113007.jpgSanja Šimić, Centar za digitalnu transformaciju; Izvor: HGK; Snimila: Lucija Šipek

Žene se teško odlučuju na preuzimanje odgovornih funkcija, često su ograničene financijskim sredstvima, podrškom okoline te obvezama u obitelji. Prisutna je velika nejednakost između žena i muškaraca kada se radi o upravljačkim funkcijama i udjelu u vlasništvu tvrtki, stoga je o toj temi nužno govoriti. Žene treba ohrabriti, stvoriti mrežu poduzetnica, da bi se lakše odlučile krenuti u poduzetništvo i kako bi kasnije lakše funkcionirale u poslovnom svijetu.

Tijekom konferencije govorilo se o raznim temama, od mogućnosti financiranja i bespovratnih sredstava pa do inspirativnih priča. Na kraju konferencije potpisan je i Memorandum o suradnji s Udrugom poduzetnice IN iz Bosne i Hercegovine.

KRAPINA_Žene-i-poduzetništvo-3-1280x640.jpgSudionici konferencije; Izvor: HGK; Snimila: Lucija Šipek