Hrvatska gospodarska komora u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Slovenije započinje s provedbom projekta Poboljšanje vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju – ImproVET u okviru kojeg će se izraditi zajednička kvalifikacija i kurikulum za strojarskog tehničara koji će biti priznati u obje zemlje.

''Sredstvima koje nam je odobrila EU najprije ćemo ispitati poslodavce što njima treba, a onda ćemo na temelju potreba poslodavaca izraditi novi kurikulum za zanimanje strojarskog tehničara'' pojasnio je voditelj projekta Božo Pavičin. Cilj projekta je, pojašnjava Pavičin, povećati zapošljivost mladih i doprinijeti razvoju visokokvalificirane i mobilne radne snage, podupirati razvoj zajedničkih kvalifikacija u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Hrvatskoj i Sloveniji. 

Radovan Fuchs 1 800x467.JPG

Savjetnik premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja Radovan Fuchs; Izvor: HGK.

Ovaj projekt koji objedinjuje istraživanje potreba tržišta i izradu kurikuluma, koji bi trebao biti gotovo 2020., težak je tri milijuna kuna, a 80 posto će sufinancirati Europska unija. ''Veseli me što je došlo do projekta u kojem dolazi do simbioze znanosti, struke i potreba poslodavaca, ali i do suradnje sa Slovenijom jer dijelimo iste probleme što se tiče radne snage. Puno očekujemo od rezultata projekta, a od posebne je važnosti i komunikacija između poslodavaca i onih koji provode edukaciju – strukovnih škola, koja treba biti kontinuirana i obostrana '' rekao je savjetnik premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja Radovan Fuchs.

Strojarski tehničar ubraja se u kategoriju deficitarnih zanimanja, a kurikulum mu se nije mijenjao od 1996. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja smatraju da će novi kurikulum biti vrijedan doprinos cjelokupnoj reformi obrazovnog sustava. ''Područje strojarstva je jedno od prioritetnih područja reforme strukovnog obrazovanja. Važno je da učenici sudjeluju u jačanju cjelokupnog gospodarstva. Projekt jača i komponentu mobilnosti koja je u usponu kod učenika u Hrvatskoj, te pridonosi da se taj segment podigne na još veću razinu, a u čemu je važna i uloga ravnatelja strukovnih škola'' proučila je voditeljica Službe za strukovno obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Andreja Uroić Landekić te također pozdravila suradnju dviju država.

konferencija ImproVET 800x450.jpg

Uzvanici i publika na konferenciji; Izvor: HGK.

''Smatramo da je potrebna stalna prilagodba znanja, vještina i kompetencija iz područja strojarstva prema potrebama brzog tehnološkog razvoja i ciljeva industrije 4.0. i zbog toga ćemo ažurirati zajedničku kvalifikaciju", rekla je zamjenica ravnatelja Centra Republike Slovenije za strukovno obrazovanje Urška Marentič.

"Nedovoljno učenja temeljenog na radu, niski ugled strukovnog obrazovanja u društvu i zastarjeli nastavni programi slabosti su sustava strukovnog obrazovanja. Zato podupiremo ovaj projekt, kao i svaki koji za cilj ima modernizaciju sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, podizanje njegove privlačnosti, povezivanje s tržištem rada te jačanje kapaciteta strukovnih škola za provedbu suvremenog strukovnog obrazovanje", rekao je pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje Nino Buić.

Partneri na projektu su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, Gospodarska komora Slovenije – Centar za poslovno obrazovanje, Centar Republike Slovenije za strukovno obrazovanje i Školski centar Slovenske Konjice-Zreče.