Konferencija Osposobljavanje i usavršavanje mentora u gospodarstvu


Objavljeno: 11. 05. 2018. , Ažurirano: 25. 05. 2018.


Zadovoljstvo nam je pozvati vas na konferenciju Osposobljavanje i usavršavanje mentora u gospodarstvu koja će se održati 28. svibnja, u 10 sati u vijećnici Hrvatske gospodarske komore, na adresi Rooseveltov trg 2, Zagreb.

Cilj je konferencije raspraviti ulogu mentora u kontekstu strukovnog obrazovanja, različite modele programa za mentore u gospodarstvu i iskustva iz prakse u njihovoj provedbi.

Proces učenja temeljenog na radu u realnom radnom okružju sastavni je i neodvojiv dio strukovnog obrazovanja koji se partnerski provodi između ustanova za strukovno obrazovanje i gospodarskih subjekata. Kako bi se osigurala učinkovitost ishoda učenja, potrebno je osigurati preduvjete za kvalitetno obavljanje prakse i naukovanja, što podrazumijeva snažnije uključivanje gospodarstvenika u sustav strukovnog obrazovanje te jačanje mentorstva u gospodarskim subjektima. Mentor u procesu osposobljavanja ima središnju ulogu za učenikov uspjeh tijekom formalnog obrazovanja jer izravno utječe na uspjeh prakse i naukovanja u obliku osposobljavanja budućih zaposlenika koji će u skladu sa strukom i radnim procesima moći samostalno obavljati posao.

Kako bi ojačala svoje kapacitete za potporu poduzetnicima za uključivanje u naukovanje, HGK je s partnerima pokrenula projekt Jačanje kapaciteta komora i partnera za pomoć malim i srednjim poduzećima za uključivanje u naukovanje – Cap4App sufinanciran sredstvima programa Unije Erasmus+. Cilj je projekta jačanje organizacijskih kapaciteta HGK i partnerskih institucija u suočavanju s izazovima reforme srednjeg strukovnog obrazovanja i u konačnici pružanje potpore malim i srednjim poduzećima koji već sudjeluju u naukovanju ili se tek namjeravaju uključiti.

U sklopu Cap4App projekta izrađeni su Program za mentore te Priručnik za mentore u poduzeću, a u travnju su Hrvatska gospodarska komora i Sveučilište u Zadru organizirali program osposobljavanja i usavršavanja mentora u tvrtkama, organizacijama i agencijama za provedbu praktične nastave ili vježbi naukovanja učenika srednjih strukovnih škola. Hrvatska gospodarska komora nastavlja aktivnosti s temom mentorstva i sljedeći je korak organizacija ove konferencije. Na konferenciji će se predstaviti dosadašnji rezultati projekta.

Molimo vas da svoje sudjelovanje potvrdite registracijom putem prijavnog obrasca najkasnije do 25. svibnja.