Vrijeme održavanja: 24.10.2017. - 25.10.2017.

Objavljeno: 25. 10. 2017. , Ažurirano: 25. 10. 2017.

"Globalizacija je dovela do određenih promjena jer naše male tvrtke postaju određeni faktor u globalnoj proizvodnji, postižu standarde potrebne za uspjeh na svjetskom tržištu, a digitalni aspekt ulazi u sve pore poslovanja. Od značaja je uspostavljanje novog modela poslovanja koji koristi digitalnu tehnologiju. Kako naš raskorak i zaostajanje prema drugim zemljama u tom području ne bi bio još i veći, potrebno je upozoravati i poticati domaće tvrtke koje imaju rješenja i znanja koja su već u primjeni", istaknuo je tajnik Udruženja za IT HGK Emil Perić otvarajući 24. listopada dvodnevnu konferenciju Industry&Tech, u organizaciji HGK.

Skupnafotografija_800x450.JPG

Sudionici konferencije; Izvor: HGK.

"Prema podacima European Innovation Scoreboarda, publikacije koju je Europska komisija objavila ove godine, Hrvatska je na niskim razinama u mjerenju inovacijskih sustava. Važno je pitanje potiče li se inoviranje u Hrvatskoj dovoljno, no u posljednje se vrijeme diskurs o važnosti inoviranja počinje nazirati i kod nas", istaknuo je Ernest Vlačić iz Centra inovativnih tehnologija Novamina, privatne istraživačke institucije, govoreći o kritičnim faktorima uspjeha inoviranja poduzeća u RH te pogledu iz dviju perspektiva, institucionalnog okvira i poduzeća.

Peric_Dzanic_Goja_Vlacic_800x450.JPG

Sudionici okruglog stola (s lijeva na desno): Emil Perić, Emir Džanić, Željko Goja i Ernest Vlačić; Izvor: HGK.

"Država pomaže u stvaranju inovacija, potiče tvrtke u ponudi svojih inovacija na tržištu, a u primjeni je određeni miks inovacijske politike. Prema anketama, različite su percepcije ključnih aktera u važnosti šest kritičnih faktora za uspješnost inoviranja. Poduzeća na prvo mjesto stavljaju raspoloživost financiranja za inovacijske aktivnosti, a zatim dolazi faktor olakšica, dok institucionalni okvir smatra da je edukacija najvažnija, a zatim dolazi ponuda financiranja. Postoje razlike u viđenju prioriteta između tvrtki i institucionalnog okvira, razina različitosti nije prevelika, ali je značajna. Institucionalni okvir treba prilagoditi svoje instrumente poduzetnicima, a tvrtke trebaju shvatiti da je moć edukacije važna i trebaju je poboljšati", zaključio je Vlačić.

ZeljkoGoja_800x450.JPG

Željko Goja, direktor zadarskog HSTeca; Izvor: HGK.

"Tvrtka HSTec iz Zadra s partnerima razvila je 400 vlastitih proizvoda temeljenih na inovativnosti i fleksibilnosti", napomenuo je Željko Goja iz HSTeca govoreći o ulozi cyber physical sustava u konkurentnosti industrije te razini robotizacije koja je primjenjiva u industriji malih ekonomija. "Poslovni i tehnički procesi danas se integriraju, povezuju se fizički i virtualni sustavi. Moramo učiti i poticati inovativni razvoj, ali se povezivati i stvarati nove tehnologije te razvijati nove proizvode. Naše su šanse u stvaranju novih poslovnih mogućnosti od mehaničkih komponenti, strojeva, robota do pametnih integriranih sustava", kazao je Goja te dodao da prema podacima, 1000 robota dovodi do otvaranja novih 3000 radnih mjesta, a Hrvatska je s 19 robota na 10.000 zaposlenih na začelju zemalja u primjeni robota, a prednjače razvijene zemlje EU s više od 300 robota po tom broju zaposlenih. "Industrija 4.0, digitalizacija, robotizacija i nove tehnologije donose nove poslovne mogućnosti te nova radna mjesta", istaknuo je Goja.

SnjezanaSlabek_800x450.JPG

Snježana Šlabek iz Podravke; Izvor: HGK.

"Kad se uvode nove tehnologije u tvrtku, potrebno je puno truda. Kako bi uspjela digitalna transformacija, potrebno je imati jasnu viziju, odlučno vodstvo tvrtke te inovativnu kulturu. Uloga ljudskih potencijala izuzetno je važna jer oni postaju agenti promjene", istaknula je Snježana Šlabek iz Podravke govoreći o business 2.0 – transformaciji industrije digitalizacijom te izazovima digitalne transformacije iz HR perspektive. "Istraživanja pokazuju da razvoj i uvođenje novih tehnologija izazivaju velika opterećenja i stres kod zaposlenih te je od važnosti postići na osobnoj razini zadržavanje pažnje u radnim procesima, pri čemu važnu ulogu može imati gejmifikacija, primjena mehanizama iz videoigara kako bi se zaposlenici motivirali", rekla je Šlabek.

ErnestVlacic_800x450.JPG

Ernest Vlačić iz Centra inovativnih tehnologija Novamina; Izvor: HGK.

"Prehrambena industrija u budućnosti neće prodavati hranu u konzervama ili slično, već određeno iskustvo i nove mehanizme spravljanja hrane. Digitalne komponente iznalazit će nove načine zarađivanja. Specijalizacija za uske proizvodne ili uslužne niše najbolja je preporuka malim tvrtkama", istaknuo je Emir Džanić iz Cambridge Innovative System Solutions Ltd.