Objavljeno: 29. 08. 2018. , Ažurirano: 30. 08. 2018.

Komoru Zagreb 28. kolovoza posjetilo je poslovno izaslanstvo Međunarodne trgovačke komore Guangdonga (CCPIT Guangdong) iz Kine, s kojom Komora Zagreb ima sklopljen ugovor o suradnji. U ime Komore Zagreb članove izaslanstva pozdravio je njezin predsjednik Zlatan Fröhlich, koji je izrazio zadovoljstvo intenziviranjem suradnje Međunarodne trgovačke komore Guangdonga i Komore Zagreb te istaknuo da Komora Zagreb aktivno sudjeluje u uspostavljanju partnerskih odnosa s kineskim komorama i njihovim članicama te kako je naša želja povećanje plasmana hrvatskih roba na kinesko tržište.

Kineskom izaslanstvu predstavljeni su gospodarski potencijali Hrvatske i mogućnosti za nova ulaganja te istaknute prednosti za poslovanje kineskih tvrtki u ovom dijelu Europe.

Skupu se obratila i Shen Meihong, potpredsjednica CCPIT-a Guangdong, istaknuvši velike potencijale pokrajine Guangdong, koja je gospodarski najrazvijenija pokrajina u Kini. Naglasila je da visoko cijeni razvoj prijateljskih odnosa s Hrvatskom i potiče svoje gospodarstvenike da na temeljima obostrane koristi otvore vrata novim mogućnostima za razvoj suradnje Kine i Hrvatske.

Obostrano je ocijenjeno da je da je Ugovor o suradnji dviju komora dobar temelj za daljnji razvoj suradnje te je naglašena važnost programa kineske vlade za područje zemalja istočne i srednje Europe, tzv. „16+1“. Inače, Hrvatska će sljedeće godine biti domaćin 8. sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine (16+1) pa je upućen poziv CCPIT-u Guangdong da se istodobno sa summitom šefova vlada organizira poslovni forum za kineske i hrvatske gospodarstvenike u Komori Zagreb. Shen Meihong je zahvalila na navedenoj inicijativi te uputila poziv Komori Zagreb za sudjelovanje na kineskom sajmu uvoza i izvoza, poznatom i kao Canton Fair, koji se održava u gradu Guangzhou.

U kineskoj pokrajini Guangdong, poznatoj i kao Kanton, koja graniči s Hong Kongom i Macaom, živi oko 100 milijuna stanovnika. Njezin glavni grad Guangzhou i gospodarsko čvorište Shenzhen su među najmnogoljudnijim i najvažnijim gradovima u Kini. Prošle je godine BDP u pokrajini Guangdong dosegao 1,33 trilijuna dolara te je rangiran prvi u Kini već 29 uzastopnih godina. Također u 2017. godini ukupni obujam uvoza i izvoza u Guangdongu iznosio je oko trilijun dolara, što je oko četvrtina ukupnog kineskog uvoza i izvoza. Svoj razvoj pokrajina Guangdong temelji na razvoju nove generacije informacijske tehnologije, proizvodnji napredne opreme, biološkoj medicini, digitalnom gospodarstvu, novim materijalima te pomorskom gospodarstvu.