Odsjek za turizam zastupa interese članica na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, koje se bave djelatnostima turizma i ugostiteljstva, aktivno je uključen u promociju gospodarstva, informiranje i savjetovanje članica te provedbu edukativnih programa. Pri Odsjeku djeluje Strukovna skupina putničkih agencija HGK Komore Zagreb i Sekcija Zajednice obiteljskog turizma Grada Zagreba.

GRAD ZAGREB

Zagreb jedna je od najmlađih europskih metropola, a istovremeno i jedan od najstarijih europskih gradova te kao takav privlači pozornost turista i posjetitelja pogotovo u posljednje vrijeme, nakon ulaska hrvatske u EU.

Kako pokazuju analize, Zagreb je postao prepoznatljiva destinacija, posebno atraktivna mladim gostima zbog brojnih manifestacija koje se održavaju tijekom cijele godine, što je rezultiralo i otvaranjem sve većeg broja hostela te kapaciteta obiteljskog smještaja (sobe, apartmani, studio-apartmani i sl.). Tome u prilog ide i, u oštroj konkurenciji, osvojena laskava titula Best Christmas Market 2016., 2017. i 2018. godine.

Zagreb godišnje posjeti preko milijun turista, a to je gotovo 50% više nego prije deset godina. Udio inozemnih gostiju je preko 80%. Najviše gostiju dolazi iz Republike Koreje, slijedi SAD, Njemačka te Italija. S tim pokazateljima Zagreb je vodeći na listi hrvatskih gradova s najvećim porastom broja dolazaka gostiju.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Zagrebačka županija zadnjih godina također bilježi porast turističkog prometa, posebno izletnika iz Zagreba i stranaca, koji su u strukturi premašili broj domaćih turista. Zagrebačku županiju tradicionalno posjećuju gosti iz Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske i SAD-a, a u zadnje vrijeme i iz Kanade, Australije, Meksika i Japana.

Županija posjetitelje privlači svojom netaknutom prirodom, izletištima, ugostiteljskim objektima, nadaleko poznatim vinskim cestama, biciklističkim stazama koje su rasprostranjene diljem županije, cestom sira, raznim manifestacijama kojih je oko 200 godišnje te bogatom gastronomskom ponudom.