Agrarnu strukturu Zagreba i Zagrebačke županije čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva, društva kapitala u poljoprivredi i zadruge, a u strukturi prevladavaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Klimatsko-pedološke i zemljopisne značajke odredile su i područja pod poljoprivrednim kulturama. Ratarstvo i proizvodnja krme razvijeniji su u istočnom i jugoistočnom dijelu regije, stočarstvo u istočnom, a povrćarstvo uz rijeku Savu (središnji dio), vinogradarstvo na Prigorju i Plešivici dok su voćarske površine smještene u središnjem dijelu i na obroncima gorja.

Uvažavajući dugu vinogradarsku i vinarsku tradiciju ove regije ne čudi podatak da Zagrebačka županija ima najveći broj vina koja su zaštićena oznakom kontroliranog podrijetla. 

Razvitak prehrambene industrije u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji normalan je slijed intenzivnog razvoja poljoprivredne proizvodnje u okolici Zagreba.

Najznačajniji kapaciteti prehrambene industrije u Zagrebu vezani su za slijedeće djelatnosti: proizvodnja kakaa, čokolade i bombona, prerada i konzerviranje mesa, proizvodnja kruha i tjestenina, prerada mlijeka i proizvodnja mliječnih proizvoda, proizvodnja rafiniranih ulja i masti, proizvodnja alkoholnih i bezalkoholnih pića, proizvodnja kave i čaja. Novi uvjeti na tržištu otvorili su prostor za otvaranje manjih proizvodnih pogona sa specifičnom ponudom, pa je tako zadnjih godina otvoreno i 10-tak kraft pivovara, sirana i pogona za proizvodnju i preradu mesa.

Na području Zagrebačke županije smješteni su značajniji kapaciteti za proizvodnju kruha i tjestenine, preradu i konzerviranje mesa, proizvodnju stočne hrane i proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Koliki je značaj prehrambene industrije i proizvodnje pića na području Komore Zagreb govori i podatak da je u Zagrebu registrirano 438, a u Zagrebačkoj županiji 159 tvrtki koje zajedno ostvaruju više od 40 % ukupnog prihoda u odnosu na iste djelatnosti u Hrvatskoj.

Značajan rast izvoza i ukupni potencijal za rast bilježi i drvna industrija Zagrebačke regije čiji je razvoj izravno vezan uz domaću sirovinu. Osim rasta izvoza na zahtjevnom europskim tržištu, bilježimo rast i na ostalim svjetskim tržištima na kojima su prepoznati kvalitetni drvni proizvodi od namještaja, parketa, stolarije do peleta.

Najznačaniji gospodarski subjekti registrirani u proizvodnji hrane pića i preradi drva su: PIK Vrbovec plus d.o.o., Vrbovec; Dukat d.d., Zagreb; VIRO tvornica šećera d.d., Zagreb; Kraš d.d., Zagreb; Franck d.d.,Zagreb; Mlinar d.d., Zagreb; Granolio d.d., Zagreb; Cedevita d.d., Zagreb; Zvijezda plus d.o.o., Zagreb; Zagrebačka pivovara d.o.o., Jamnica plus d.o.o., Zagreb; Zagreb; Coca Cola HBC d.o.o.,Zagreb; Badel 1862 d.d., Zagreb; Šerif export –import d.o.o., Zagreb; Prima namještaj d.o.o., Zagreb; Conty plus d.o.o., Zagreb, DIN d.o.o., Novoselec.