Vrijeme održavanja: 11.07.2019.

Objavljeno: 12. 07. 2019. , Ažurirano: 12. 07. 2019.

Konferencija Putevima Nikole Tesle, koja je održana 11. srpnja u Komori Zagreb, jedna je od programa manifestacije Tesla&friends, koju u povodu obljetnice rađanja Nikole Tesle i Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija organizirala je Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost uz partnerstvo HGK – Komore Zagreb.

„Cilj je konferencije predstaviti kulturne, znanstvene i turističke projekte putem zemalja u kojima je Nikola Tesla boravio i radio, a koje su inspirirane njegovim životom i djelovanjem“, izjavio je Zlatan Fröhlich, predsjednik Komore Zagreb u svojemu pozdravnom govoru.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Božo Skoko podsjetio je na Teslin neizbrisiv trag u svim zemljama gdje je radio, živio, boravio. Njegov život nadahnuće se za stvaranje boljega, humanijeg društva. "Priča o Nikoli Tesli priča je o mladiću iz maloga ličkog mjesta Smiljana koji je obasjao svijet, priča je o znanju, radu, trudu i uspjehu. Njegove su poruke, poruke stvaranja, humanosti i skromnosti", naglasio je Skoko.

Sudionike konferencije pozdravili su i Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Nataša Urošević, docentica na Interdisciplinarnom studiju Kultura i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge „Nikola Tesla – Genij za budućnost“, dok su svoja izlaganja imali i Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog Muzeja „Nikola Tesla“, Snježana Štranjgar, ravnateljica Gimnazije Karlovac, Slavomir Goga, zamjenik veleposlanika Češke Republike u Republici, Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog Centra Nikola Tesla.

Manifestacija Tesla&friends 2019. održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Turističke zajednice grada Zagreba, visokog učilišta Rochester Institute of Technology Croatia, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO te Grada Zagreba koji je pokrovitelj i partner događanja.