Obilježavanje Svjetskog dana hrane


Objavljeno: 11. 10. 2019. , Ažurirano: 11. 10. 2019.


Svake godine 16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane. U sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever održat će se prigodna gostujuća predavanja relevantnih ljudi iz struke u srijedu, 16. listopada, u 13 sati, u predavaonici A01 na Sveučilištu Sjever, na adresi Trg Žarka Dolinara 1 u Koprivnici.

Predavanja se organiziraju u suradnji sa ŽK Koprivnica. Svjetski dan hrane veže se uz postizanje globalnog cilja: 0 % gladi do 2030. godine koji se temelji na osam razloga, a jedan od njih je svakako primjerena prehrana u ranoj dobi koja bi mogla značiti 46 % većeg osobnog dohotka kasnije u životu, što je ujedno i najava u našu ovogodišnju tematiku tematiku Uspostavljanje pravilnih prehrambenih navika najmlađih. Ako se djeca nauče u ranoj dobi pravilnoj prehrani, umjerenoj konzumaciji slatkog i priviknu na različite okuse koji ih okružuju, lakše će se poslije nastaviti zdravo hraniti. Uvod u obilježavanje Svjetskog dana hrane dat će Natalija Uršulin-Trstenjak, nutricionistica Sveučilišta Sjever, i  Suzana Operman, viša stručna suradnica u ŽK  Koprivnica.

Obilježavanje će nastaviti Jelena Huzjak, odgojiteljica djece rane i predškolske dobi koja će goroviti o pravilnoj prehrani djece u vrtiću, nakon čega će nastaviti Maja Skupnjak, diplomirana medicinska sestra sa konkretnim primjerom prehrana u Dječjem vrtiću „Zeko“ Varaždin.

Skup će završiti predavanjem Pametan obrok za pametnu djecu, projektom Koprivničko-križevačke županije i Podravke o unapređenju školske prehrane, koje će održati Davorka Gajari, direktorica službe Nutricionizma i senzorike, istraživanja i razvoja iz Podravke d.d. kao pozitivan promjer lokalnog projekta koji se provodi kako bi se potaknulo usvajanje zdravih prehrambenih navika kod osnovnoškolaca, uz osiguranje zdravih, kvalitetnih i nutritivno vrijednih obroka.

Dobrodošli su svi zainteresirani, pogotovo oni koji se aktivno bave prehranom djece – od roditelja, baka i djedova, kuhara u vrtićima i školama, ravnatelja, nutricionista, pa i do same djece o kojima će se i najviše govoriti.