Objavljeno: 11. 05. 2020. , Ažurirano: 11. 05. 2020.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo je za vlasnike zgrada i upravitelje odnosno predstavnike suvlasnika upute o sanaciji dimnjaka.
Na prošloj je sjednici Vlada donijela odluku o rebalansu kojom se 141 milijun kuna usmjerava na sufinanciranje hitne sanacije i nabavu bojlera građanima pogođenima potresom. To je preduvjet da se osiguraju sredstva za hitne sanacije rebalansom proračuna radi podizanja razine sigurnosti na područjima pogođenima potresom.

Vlada RH pomoći će svakom kućanstvu iznosom do 20 tisuća kuna. Tom su odlukom predviđena i sredstva za izradu aplikacije koja će omogućiti svim institucijama, ali i građanima uvid u troškove u realnom vremenu. Spomenuti iznos do 20 tisuća kuna namijenjen je za financiranje sanacije dimnjaka i ugradnju novih bojlera te za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi.

Iz Ministarstva graditeljstva osigurat će se 12 tisuća kuna po kućanstvu za te sanacije, dok će ostatak osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto njihove ukupne cijene do iznosa od 8000 kuna. Troškovi će se nadoknaditi i svima onima koji su navedene radove ili već obavili ili ih sad obavljaju, a uvjet je predočenje računa te da svi radovi budu po pravilima struke.

Više informacija možete pročitati u objavi na internetskoj stranici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.