Vrijeme održavanja: 03.07.2019.

Objavljeno: 03. 07. 2019. , Ažurirano: 03. 07. 2019.

Izaslanstvo PASEI (Philippine of Association of Service Exporters) na čelu s predsjednicom Elsa U. Villa posjetilo je HGK –Komoru Zagreb 3. srpnja.

PASEI je filipinska udruga izvoznika usluga koja u svom sastavu ima više od dvije stotine agencija registriranih za zapošljavanje i raspoređivanje filipinskih radnika za rad u inozemstvu.

U izaslanstvo je bilo i 14 vlasnika filipinskih agencija za zapošljavanje koje mogu isporučiti radnu snagu zrakoplovnim, proizvodnim i financijskim tvrtkama, zatim IT-evim proizvođačima i proizvođačima elektronike, visokokvalificirane čak i zdravstvene radnike, i mnoge druge.

Predsjednik HGK – Komore Zagreb Zlatan Fröhlich u svom pozdravnom obraćanju naglasio je kako hrvatskom gospodarstvu nedostaje radnika te da su i filipinski radnici dobrodošli u Hrvatsku.

"Više od pet milijuna Filipinaca radi izvan svoje zemlje. Istražili smo hrvatske potrebe za radnom snagom i možemo zadovoljiti te potrebe u svim strukama. Agencija nudi radnika u turizmu i ugostiteljstvu ali i građevini, poljoprivredi, zdravstvene radnike. Sve struke koje su u ovome trenutku deficitarne u vašoj zemlji", izjavila je Elsa U. Villa u predstavljanju svoje udruge.

Marko Cidrić iz Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo govorio je o potrebi toga sektora.

PASEI, prema riječima predsjednice, razmišlja o otvaranju svoga ureda u Hrvatskoj koji bi se bavio zapošljavanjem Filipinaca.