Carinske odluke u okviru Carinskog zakonika Unije – Elektronički sustav carinskih odluka - CDS

HGKZG
Tihomir Božić, Suzana Pisačić Krističević
Vrijeme održavanja: 30.11.2017.   /   Rok prijave: 29.11.2017.

Carinske odluke u okviru Carinskog zakonika Unije – Elektronički sustav carinskih odluka - CDS, bila je tema seminara koji se u organizaciji CroatiaPRO odbora pri Sektoru za promet i veze HGK, u suradnji s Carinskom upravom Ministarstva financija i Komorom Zagreb po drugi puta održao 30. studenog u Velikoj dvorani HGK – Komore Zagreb. Seminar je bio namijenjen osobama koje aktivno sudjeluju u carinskim postupcima, a predavanje su održali stručnjaci Carinske uprave, gđa. Suzana Pisačić Krističević i g. Tihomir Božić.

 

Sudionicima seminara bile su predstavljene nove izmjene u carinskom sustavu koje su stupile na snagu 2. listopada 2017. godini. Radi se o uvođenju obveze elektroničkog komuniciranja između carinske službe i gospodarstvenika. Konkretno, gospodarstvenici od 2. listopada sve svoje zahtjeve prema carinskoj službi utemeljene na odredbama Carinskog zakonika Unije mogu podnositi isključivo elektroničkim putem.

 

Na seminaru u susret novim odredbama Carinskog zakonika Unije bila je predstavljena aplikacija Sustav carinskih odluka. Ta aplikacija usklađuje postupke povezane sa zahtjevima za carinske odluke, donošenje odluka i upravljanje odlukama s pomoću normizacije i elektroničkog upravljanja podacima o zahtjevima i odlukama/odobrenjima diljem Unije. Sustavom su pokrivene nacionalne i multilateralne odluke država članica definirane Zakonom te obuhvaćene sastavnice sustava koje se razvijaju na središnjoj razini Unije i uključeno integriranje s nacionalnim sastavnicama, ako se države članice na to odluče.

Kontakti

  • Irena Fresl Rendulić viša stručna suradnica Tel: +385 1 460 6816 Email: ifresl@hgk.hr
  • Marko Došen viši stručni suradnik Tel: +385 1 460 6804 Email: mdosen@hgk.hr