Objavljeno: 03. 12. 2021. , Ažurirano: 03. 12. 2021.


Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar organizirala je online hackathon u sklopu EU projekta CHAIN REACTIONS u kojem sudjeluje kao projektni partner. Projekt je sufinanciran sredstvima iz programa Interreg Central Europe.

Hackathon je imao za cilj pronalazak softverskih rješenja u području napredne proizvodnje te energije i zaštite okoliša, a bio je namijenjen IT sektoru (mikro, malim i srednjim poduzećima, obrtima, freelancerima i studentima).

Događaj je organiziran drugačije od uobičajene forme, odnosno sudionici su imali pet dana vremena, od 12. do 17. studenoga 2021. godine, za razvitak rješenja koja su predstavili žiriju na završnom događaju koji se održao 24. studenoga 2021. godine u hibridnom obliku (on spot – u prostorijama Županijske komore Zadar i online putem).
Ukupno se prijavio 21 tim, od kojih je rješenje predalo njih 12.

IMG_2148.JPG

Marko Jović, Davor Novokmet, Denis Ikić; Izvor: HGK


Pobjednik hackathon je tim Kodium Pro koji je razvio KIES platformu (Kodium Intelligent Energy Saver) i za to osvojio nagradu od 25.000,00 kuna u bruto iznosu. Članovi tima Davor Novokmet, Ivan Radak i Jurica Fabijanić dolaze iz tvrtke Kodium Pro d.o.o. iz Zagreba, a rješenje koje su razvili za potrebe hackathona može prikupiti bilo kakvu vrstu senzorskih podataka (npr. temperature, tlakova, potrošnje vode, pa do statusa strojeva, uređaja, proizvodnih linija i sl.), procesuirati je i omogućiti kvalitetan uvid u poslovni proces tvrtke. Ono koristi AI modul (umjetnu inteligenciju) koji automatski traži anomalije, detektira korelirane senzore i „uči u hodu“. Rješenje nudi naprednu regresijsku analizu za predviđanje budućih potreba i praćenje efikasnosti radi donošenja kvalitetnih poslovnih odluka.
KIES platforma namijenjena je tvrtkama koje žele kontrolirati potrošnju i poboljšati efikasnost, bilo kojim tvrtkama koje žele dublji uvid u vlastitu proizvodnju jer im omogućuje duboki uvid u mjerne podatke, praćenje promjena u efikasnosti i uspoređivanje efikasnosti različitih uređaja, tvrtkama koje implementiraju ili žele implementirati ISO 50001 i koje trebaju snažan izvještajni alat, komunalnim poduzećima koja trebaju daljinsko očitavanje te ekološki nastrojenim kompanijama koje žele smanjiti vlastiti energetski i CO2 otisak.

„Rješenje je napravljeno od nule, ne radi se o nečemu što već postoji, niti je na tržištu. Mi smo tim programera s višegodišnjim iskustvom u razvoju IoT i SaaS rješenja. Znanje koje smo skupili u dosadašnjoj karijeri odlučili smo sumirati i iskoristiti za izradu rješenja za ovaj hackathon. Sudjelovanje na hackathonu nam je bilo vrijedno iskustvo i poticaj za daljnji razvoj inovativnih rješenja.“ rekao je Davor Novokmet iz pobjedničkog tima.

Osim pronalaska softverskih rješenja svrha je hackathona, putem predstavljenih projekata, ostvariti transnacionalnu suradnju tvrtki iz Slovenije i Češke sa hrvatskim IT tvrtkama.

Davor Novokmet, član tima Kodium
Izvor: HGK