Vrijeme održavanja: 16.05.2018.

"Obzirom da je riječ o velikom i važnom tržištu, suradnja s Rusijom predstavlja veliki interes za hrvatske izvozno orijentirane tvrtke koje na ovom tržištu mogu pronaći gospodarski interes. Zato smatramo da upravo na ovakvim skupovima i prezentacijama pojedinih ruskih regija hrvatske tvrtke imaju mogućnost bolje se upoznati s potencijalima koje nudi rusko tržište," istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na predstavljanju investicijskih i turističkih potencijala Kalinjingradske oblasti Ruske Federacije u sklopu koje je potpisan i Sporazum o suradnji HGK i Trgovinsko-industrijske komore Kalinjingrada.

potpisivanje 800x450.JPG

Feliks Lapin i Ivan Barbarić potpisali su Sporazum o suradnji HGK i Trgovinsko-industrijske komore Kalinjingrada; Izvor: HGK.

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov naglasio je kako je HGK iznimno važna institucija za poduzetnike koji su zainteresirani za rusko tržište. "Izuzetno mi je drago da će u našem Kalinjingradu igrati hrvatska nogometna reprezentacija. Vaši navijači će se tamo osjećati kao kod kuće, a isto mogu reći za vaše poduzetnike koji se odluče za ulaganja u tu regiju. Rusija je spremna na bolju gospodarsku suradnju, a to mora biti i Hrvatska. Mi ne igramo nikakve geopolitičke igre koje bi narušile odnose Hrvatske s EU, ali nažalost, ekonomski odnosi nisu na razini na kojoj mogu biti. Poslije desetljeća stagnacije naše gospodarske suradnje nadam se da će je poduzetnici poboljšati", izjavio je Azimov.

Azimov 800x533.JPG

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov; Izvor: HGK.

Počasni konzul Hrvatske u Ruskoj Federaciji Stefano Vlahović Kalinjigradsku regiju opisao je kako najbolju ulaznu točku na tržište od 150 milijuna potrošača koji imaju slične potrebe kao europski kupci. "Kalinjingrad je izravno povezan s Hrvatskom cestovnom magistralom, što znači da možete sjesti ujutro u auto kod nas i biti u Kalinjingradu navečer. Riječ je o ruskoj eksklavi koja ima bescarinski režim, olakšan postupak dobivanja vize i najinteresantnija je regija za ulazak u Rusiju", naglasio je Vlahović.

Stefano Vlahović 800x533.JPG

Počasni konzul Hrvatske u Ruskoj Federaciji Stefano Vlahović; Izvor: HGK.

Investicijske potencijale Kalinjingradske oblasti i perspektive suradnje s hrvatskim tvrtkama prezentirao je zamjenik gubernatora Kalinjingradske oblasti Aleksandar Šenderjuk-Židkov. Apostrofirao je povoljan geografski položaj regije i dobru prometnu povezanost kao glavne prednosti pri poslovanju. "Specifično je da imamo morsku luku koja nikad ne zamrzava, a željezničke tračnice su građene po europskim standardima. Svoju poslovnu politiku baziramo na tri stupa: razumljivom zakonodavstvu, kvalitetnoj infrastrukturi i povoljnoj administrativnoj klimi. Koncentriramo se na državne industrijske parkove gdje investitor može dobiti puni opseg usluga potreban za posao. Možete uvesti bilo koju robu bez PDV-a i carine, što otvara mogućnost uvoza u Rusku Federaciju po posebnom režimu. Uvozne barijere u Rusiji su sve rigoroznije posljednjih godina, a mi kao regija tu predstavljamo jedinstveno platformu za olakšan ulazak na to tržište", pojasnio je Šenderjuk-Židkov.

Aleksandar Šenderjuk-Židkov 800x533.JPG

Zamjenik gubernatora Kalinjingradske oblasti Aleksandar Šenderjuk-Židkov; Izvor: HGK.

Vladimir Zarudni, rukovoditelj Korporacije za razvoj Kalinjingradske oblasti, objasnio je kako ulagače u industrijskim zonama nastoje maksimalno osloboditi svih davanja te im olakšati prilagodbu legislativi i ekološkim propisima da bi što bezbolnije mogli pokrenuti biznis.

Vladimir Zarudny 800x533.JPG

Rukovoditelj Korporacije za razvoj Kalinjingradske oblasti Vladimir Zarudni; Izvor: HGK.

O turističkim potencijalima Kalinjingradske oblasti u sklopu pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. (hrvatska nogometna reprezentacija igra svoju prvu utakmicu u skupini s Nigerijom u Kalinjingradu) govorio je ministar kulture i turizma Kalinjingradske oblasti Andrej Ermak.

Ermak 800x533.JPG

Ministar kulture i turizma Kalinjingradske oblasti Andrej Ermak; Izvor: HGK.

"Hrvatski navijači su već kupili oko 3000 ulaznica za utakmicu s Nigerijom, a u četiri susreta koji će se održati u Kalinjingradu očekuje se oko 130.000 posjetitelja", rekao je Ermak, najavivši fan-zonu koja će primati do 15.000 ljudi i pružati brojne vidove zabave. Istaknuo je da je kompletna infrastruktura, od aerodroma do hotelskih smještaja, kompletno obnovljena i spremna za prihvat navijača.

Predsjednik Kalinjingradske Trgovinsko-industrijske komore Feliks Lapin je kazao kako komorski sustavi igraju važnu ulogu u olakšavanju poslovanja kompanijama. "Svakodnevno smo u kontaktu s poduzetnicima i predstavnicima vlasti i nastojimo efikasno rješavati probleme među njima. Očekujemo i poduzetnike iz Hrvatske da povećaju svoja ulaganja kod nas", poručio je Lapin.

Feliks Lapin 800x533.JPG

Predsjednik kalinjingradske Trgovinsko-industrijske komore Feliks Lapin; Izvor: HGK.

Ovo predstavljanje je uvodna priprema za odlazak hrvatskoga gospodarskog izaslanstva u Kalinjingrad od 14. do 16. lipnja, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Izaslanstvo je dio inicijative Sport spaja biznis, a tijekom posjeta će se organizirati poslovni razgovori hrvatskih i ruskih gospodarstvenika u suradnji s Trgovinsko-industrijskom komorom Kalinjingrada i administracijom grada.