Objavljeno: 14. 11. 2018. , Ažurirano: 14. 11. 2018.

U okviru konferencije Meeting G2.4 – pogled u budućnost održana je panel-rasprava na temu Potencijal hrvatskih komora i gospodarstvenika po svijetu – primjer Australije. HGK je bila službeni partner konferencije, a panel je moderirao predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich.

Predstavnici Australsko-hrvatskih gospodarskih komora istaknuli su da su njihove članice uspostavile brojne poslovne veze s našim poduzetnicima. Tomu će pridonijeti i nedavno osnovano Vijeće za gospodarsku suradnju s Australijom Hrvatske gospodarske komore. Panelisti s australske strane bili su David Jakić, ACCC Novog Južnog Walesa, Luka Jurčević, ACCC Zapadne Australije i Stjepan Antunović, ACCC Viktorije.

„Ukupna trgovačka razmjena između Hrvatske i Australije 2017. godine iznosila je 25,5 milijuna USD, a iz Hrvatske je dodatno izvezeno usluga u vrijednosti od 111 milijuna USD, većinom iz IT sektora. Hrvatsku je 2017. godine posjetilo oko 190.000 australskih turista što je porast od 26 posto u odnosu na 2016. godinu. Prostor za daljnji rast postoji i nadamo se kako ćemo upravo ovakvim kontaktima i susretima našim zainteresiranim članicama pomoći u traženju partnera", istaknuo je Zlatan Fröhlich.

Gospodarska suradnja Australije i Hrvatske kontinuirana je i raste, posebice u izvozu usluga IT sektora, naglasio je Jurica Mateša iz Agencije za investicije i konkurentnost.

Uz povezivanje poduzetnika našega podrijetla, aktivnosti Australsko-hrvatskih gospodarskih komora usmjerene su i na povezivanje s našim izvoznicima i kontakte s australskim partnerima. U dosadašnjim aktivnostima to se pokazalo ključnim za intenziviranje poslovne suradnje u turizmu, s naglaskom na zdravstveni turizam, te prehrambenoj industriji.

Inače, konferencija Meeting G2.4 – pogled u budućnost održana je 12. i 13. studenoga u Zagrebu, okupila je stotinjak predstavnika naših iseljenika iz 20 zemalja sa svih kontinenata. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.