Vrijeme održavanja: 06.11.2020.

Talijanski veleposlanik u nastupnom posjetu HGK – Županijskoj komori Split

Objavljeno: 09. 11. 2020. , Ažurirano: 10. 11. 2020.

Predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš primio je 6. studenoga u nastupni posjet veleposlanika Talijanske Republike u RH Pierfrancesca Sacca. U pratnji veleposlanika bili su i generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini te počasna konzulica Italije u Splitu Maja Medić.

Naglašena je važnost bilateralnih odnosa Splitsko-dalmatinske županije i Italije te su se sudionici usuglasili da, iako je Italija jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera naše županije, postoji prostor za daljnji napredak. Naime, Italija je u 2019. godini bila najznačajnije uvozno tržište za tvrtke iz Splitsko-dalmatinske županije te je zauzela treće mjesto zemalja partnera po vrijednosti robnog izvoza.

"HGK – Županijska komora Split već dvadeset godina ima intenzivnu suradnju s partnerima iz Ancone, a isto toliko organizira i zajednički nastup tvrtki na najvećem svjetskom sajmu kamena u Veroni. Moram istaknuti i projekt na koji smo izuzetno ponosni, projekt razvoja poduzetništva mladih kroz Adriatic Start Up školu u okviru Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora. Nažalost, pandemija je usporila sve zajedničke aktivnosti, prvenstveno u stvaranju što povoljnijih gospodarskih prilika za naše poduzetnike, ali se svakako nadamo da ćemo uskoro moći nastaviti planiranim tempom", rekao je Tomaš.

Italija je četvrti najveći inozemni investitor u Hrvatskoj, ali talijanske investicije u Splitsko-dalmatinskoj županiji nisu na toj razini unatoč tradicionalno dobrim odnosima. Na sastanku je iskazana vjera da će se u narednom periodu to i promijeniti.

"Poslovni odnosi između Hrvatske i Italije su svakako jedan od prioriteta, a cilj nam je stvaranje novih prilika za poduzetnike. Sustavno povezivanje gospodarstvenika kroz informiranje i pružanje podrške je ono čemu težimo, a već je u planu niz aktivnosti koje zajedno s partnerima u Hrvatskoj organiziramo", naglasio je veleposlanik Sacco.

Zaključeno je da su u energetika, IT sektor te poljoprivreda, osobito ekološka poljoprivreda, sektori u kojima je najviše prilika za poslovnu suradnju županijskih i talijanskih tvrtki na što će biti usmjerene i buduće aktivnosti.