Vrijeme održavanja: 16.09.2020.

Održani Hrvatsko-češki poslovni susreti s fokusom na nanotehnologiju

Objavljeno: 16. 09. 2020. , Ažurirano: 16. 09. 2020.

"Prošle godine je ukupna robna razmjena između Hrvatske i Češke iznosila oko 870 milijuna eura, uz blagi pad u odnosu na prethodnu godinu. U prvoj polovici 2020. zabilježila je pad od 7 posto, posebno zbog pandemije koronavirusa", rekao je pomoćnik direktora Sektora za međunarodne poslove i EU HGK Ante Perica otvarajući Hrvatsko-češke poslovne susrete održane u udruzi Češke besede u Zagrebu.

publika.jpg
Sudionici Hrvatsko-čeških poslovnih susreta; Izvor: HGK.


No, Perica je istaknuo i da je izvoz Hrvatske u Češku porastao u prvih šest mjeseci 2020. za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani te da najviše izvozimo lijekove, namještaj i aluminijske ploče. Područja za dodatni razvoj suradnje su brojna, od poljoprivrede, industrije, energetike, infrastrukture, investicija i zajedničke prisutnosti na trećim tržištima, do suradnje u korištenju fondova EU.

Petr Kašička.jpg
Petr Kašička, voditelj odjela za trgovinu i gospodarstvo u Veleposlanstvu Češke Republike u Republici Hrvatskoj; Izvor: HGK.


Voditelj odjela za trgovinu i gospodarstvo u Veleposlanstvu Češke Republike u Republici Hrvatskoj Petr Kašička je kazao kako je 2020. loša godina za gospodarstvo u cjelini, ali odlična po pitanju nanotehnolgije jer ona ima puno načina uporabe u ovoj pandemiji. "Riječ je o nevjerojatnoj tehnologiji koja ima nezamisliv potencijal primjene u svim industrijama, a upravo je taj put od laboratorija i istraživanja do praktične primjene najvažniji. Zato smo danas ovdje, da vas upoznamo s mogućnostima koje nanotehnologija nudi", izjavio je Kašička.

Robert Keil.jpg
Robert Keil, voditelj poslovnog razvoja za napredne industrijske tehnologije za Czech Invest; Izvor: HGK.


Voditelj poslovnog razvoja za napredne industrijske tehnologije za Czech Invest Robert Keil predstavio je kapacitete Češke u području nanotehnologije. "Mnoge industrije danas stagniraju zbog koronavirusa, uz iznimku medicinske, a tu brojne tvrtke koje se bave nanotehnologijom inoviraju i šire proizvodnju. Češka je vrlo napredna u tom području, imamo centre za istraživanje i razvoj, bogatu industrijsku tradiciju i know-how, kako po pitanju nanotehnologije, tako i u mnogim drugim sektorima", poručio je Keil.

DSCF5273.jpg
Češki nanotehnološki proizvodi; Izvor: HGK.


U sklopu Foruma održana je prezentacija čeških proizvođača i pružatelja usluga iz područja nanotehnologije i B2B sastanci, s ciljem otvaranja mogućnosti za uspostavu snažnije suradnje između hrvatskih i čeških tvrtki i institucija.

dvorana 2a.jpg
Forum i poslovni susreti održani su u udruzi Češka beseda u Zagrebu; Izvor: HGK.


Draško Marinac
iz tvrtke Lach-Ner koja se bavi proizvodnjom kemikalija i u Češkoj posluje već dugi niz godina, ističe kako je korona na njihovo poslovanje djelovala pozitivno. "Stanje u industriji je vrlo dobro, trenutačna kriza uzrokovana COVID-19 virusom nije negativno utjecala na poslovanje, dapače, zbog proizvodnje dezinficijensa prihodi su rasli u odnosu na 2019. Mi iz pogona u Češkoj izvozimo u Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, Srbiju, BiH, Estoniju, Njemačku itd.", kazao je Marinac, dodavši kako su na Forum došli kako bi kroz razgovor s partnerima ispitali dodatni potencijal za suradnju.

Hrvatsko-češke poslovne susrete organizirala je Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Češke Republike te uz podršku Veleposlanstva Češke Republike u Zagrebu i zagrebačkog ureda agencije CzechTrade.