Vrijeme održavanja: 26.07.2021.

Objavljeno: 15. 07. 2021. , Ažurirano: 19. 07. 2021.

Izborna sjednica Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK održat će se u ponedjeljak, 26. srpnja, u 12 sati, u hotelu Westin Zagreb, na adresi Kršnjavoga 1.

Na sjednici će se birati članovi vijeća Zajednice, njen potpredsjednik i predsjednik, a bit će riječi o EU fondovima namijenjenim tvrtkama iz kreativnih i kulturnih industrija za iduće proračunsko razdoblje 2021. – 2027. godine, a novoizabrano će vodstvo Zajednice izložiti svoj program rada.

Poziv za sjednicu ćemo poslati članicama Zajednice, a tvrke koje žele postati članicama Zajednice pozivamo da se uključe u njen rad putem OBRASCA u modulu e-Članice Digitalne komore.  

U kulturnom i kreativnom sektoru u EU zaposleno je blizu 8 milijuna ljudi, ostvaruje 4,4 posto BDP-a EU, što dovoljno govori o njegovoj važnosti i utjecaju na gospodarski razvoj. Rezultat je to nezaustavljivog rasta sektora kulturnih i kreativnih industrija (KKI) posljednjih godina, dodatno osnaženog digitalizacijom i internacionalizacijom poslovanja.

Kulturni i kreativni sektor se u posljednje vrijeme pozicionirao kao važno poslovno područje čija glavna obilježja prihodi, stupanj zaposlenosti, utjecaj na ostale gospodarske sektore i mnogi drugi čimbenici svjedoče o njegovoj važnosti za rast gospodarskog razvoja. Tome u prilog govori i činjenica da je krajem 2019. kulturno i kreativno gospodarstvo bilo je jedno od vodećih u Europi s prometom od 643 milijarde eura i ukupnom dodanom vrijednošću od 253 milijarde eura u 2019. godini.

Sve navedeno dovodi do potrebe za strukturiranim osnaživanjem KKI sektora radi poticanja njegove konkurentnosti na globalnoj razini kroz razvoj novih poslovnih modela i iskorištavanje prednosti digitalnih tehnologija. Digitalizacija tvrtki iz KKI sektora je okidač širenja konzumacije i monetizacije kulturnih i kreativnih dobara te će u narednom razdoblju njen značaj i dalje rasti. Shodno tome, potrebno je prepoznati važnost ulaganja u KKI sektor, njegovu digitalizaciju i osnaživanje, a posebno kroz EU fondove i sufinanciranje koje će olakšati tvrtkama daljni razvoj i profitabilnost.

Stoga je plan da se kroz buduće aktivnosti Zajednice kulturnih i kreativnih industrija HGK  što više tvrtki uključi u europske trendove i time slijede strategije Europske unije, s ciljem ostvarenja monetizacije kulturnih sadržaja, jačanja kulturnog i kreativnog poslovnog sektora, poticanja prekogranične suradnje i samim time povećanja globalne konkurentnosti europskih proizvoda i usluga KKI sektora.

Za više informacija možete se obratiti u HGK Jagodi Divić, poslovnoj tajnici Zajednice  kreativnih i kulturnih industrija, na telefon +385 1 460-6755 ili na e-adresu: jdivic@hgk.hr.