Trgovinom emisijama stakleničkih plinova do konkurentnijeg gospodarstva

HGK
U HGK održan seminar Izazovi EU ETS-a u razdoblju od 2021. do 2030. godine
Vrijeme održavanja: 05.12.2017.   /   Rok prijave: 04.12.2017.

„U smislu pružanju što kvalitetnijih informacija želja nam je osnovati Grupaciju za klimu i zrak putem koje bi aktivno pratili sve promjene vezane uz 4. razdoblje trgovanja emisijama stakleničkih plinova, razvoj programa za investiranje u nove tehnologije kao i smanjivanje negativnog utjecaja na klimu i zrak čime bi doprinijeli podizanju konkurentnosti hrvatskih gospodarstvenika“, istaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša u Hrvatskoj gospodarskoj komori na seminaru Izazovi EU ETS-a u razdoblju od 2021. do 2030. godine u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE), HGK i Europske komisije (EK).

Marija Šćulac Domac.JPG

Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK; Izvor: HGK; Snimio: .

Cilj seminara bio je educirati predstavnike postrojenja i ostale zainteresirane o revidiranom EU ETS sustavu od strane predstavnika EK i MZOE koji su bili uključeni u proces izmjene EU ETS Direktive. „Plan nam je kroz Grupaciju okupiti sve zainteresirane dionike te definirati potrebe članica u ovoj izrazito složenoj tematici koja je svakako investicijski zahtjevna,“ rekla je Marija Šćulac Domac te pozvala okupljene na aktivno sudjelovanje i doprinos definiranju aktivnosti navedene Grupacije.

„EU je uzela vodeću ulogu u ovom području i svoje gospodarstvo temelji na maloj emisiji stakleničkih plinova. Pariški sporazum ima za cilj spriječiti porast globalne temperature, a ratificirala ga je i Hrvatska i time preuzela određene obaveze. Važno je naglasiti da su nam na raspolaganju tri fonda za financiranje projekata s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova i ostvarivanja propisa iz ETS direktive“, kazala je Jasenka Nećak, načelnica Sektora za klimatske aktivnosti i održivi razvoj u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike

Hana Huzjak, predstavnica EK iz Opće uprave za klimatske politike detaljnije je prezentirala ključne točke EU ETS-a. „Trenutno smo na dobrom putu da premašimo zacrtane ciljeve emisije stakleničkih plinova do 2020. na razini EU, ali ciljevi postaju sve ambiciozniji i do 2030. želimo smanjiti emisiju za 40 posto, a EU ETS je ključan za ostvarenje tih planova. Ključni element je bio neravnoteža na tržištu CO2 koja je demotivirala smanjenje emisije, to se riješilo odgođenim dražbama i kreiranjem rezerve za stabilnost tržišta koja počinje s radom 2019. godine“, pojasnila je Huzjak.

Kako bi se postigao cilj smanjenja emisija EU-a za najmanje 40 posto do 2030., sektori obuhvaćeni sustavom EU-a za trgovanje emisijama svoje će emisije u odnosu na 2005. morati smanjiti za 43 posto. To znači da će se ukupna količina emisijskih jedinica smanjivati brže nego prije: od 2021. nadalje za 2,2 posto godišnje umjesto 1,74 posto. Konkretno, radi se o dodatnom smanjenje emisija od otprilike 556 milijuna tona između 2020. i 2030., što je približno jednako godišnjim emisijama Ujedinjene Kraljevine. Očekuje se da će se između 2021. i 2030. poduzećima besplatno dodijeliti otprilike 6,3 milijardi emisijskih jedinica u vrijednosti do 160 milijardi eura.

 

Kontakti

  • Dijana Varlec viši stručni savjetnik Tel: +385 1 460 6764 Email: dvarlec@hgk.hr
  • Adriana Grzunov stručni suradnik Tel: +385 1 4606 793 Email: agrzunov@hgk.hr
  • Sektor za energetiku i zaštitu okoliša Tel: +385 1 4606 701 Email: okolis@hgk.hr