Vrijeme održavanja: 08.03.2017. - 12.03.2017.

Objavljeno: 07. 03. 2017. , Ažurirano: 25. 04. 2017.

Zajednica obiteljskog turizma HGK postala je članica Europskog udruženja obiteljskog smještaja (EHHA). Najvećoj i najaktivnijoj Zajednici HGK u posljednjih pet godina ovo članstvo u EHHA-i omogućit će lakši pristup međunarodnim tržištima, informacije o legislativama i trendovima te zastupanje interesa članica pred EU institucijama.

"Hrvatski obiteljski smještaj prepoznat je kao uspješan model i primjer dobre prakse ostalim zemljama EU", istaknula je direktorica Sektora za turizam Leila Krešić-Jurić te dodala da je to jedan od razloga zašto je Zajednicu obiteljskog turizma, koja okuplja iznajmljivače u deset sekcija cijele Hrvatske, na prošlogodišnjem nacionalnom Forumu obiteljskog smještaja u Zadru glavni tajnik EHHA-e Carlos Villaro Lassen pozvao na učlanjenje u EHHA-u.

Također, Zajednica obiteljskog turizma HGK je, po učlanjenju u EHHA-u, dobila poziv da na Svjetskom turističkom sajmu (ITB) 9. ožujka u Berlinu predstavi model zakonske regulative i organizacije obiteljskog smještaja, kao primjer dobre prakse u Europi.

Naime, tijekom sajma ITB održat će se konferencija, u organizaciji EHHA-e, na kojoj će se razgovarati o utjecaju modela sharing economy na turistička kretanja u sektoru turizma u domaćinstvu. Berlin je primjer grada u kojemu brojni turistički posjetitelji koriste nekretnine izvan zakonske regulative. Priljev turista koji koriste smještaj u domaćinstvu, u velikim je gradovima u Europi zatekao gradske uprave nespremnima, zbog čega se sada bore za zakonsko sprječavanje turističkog najma stanova. S druge strane, ovakva stajališta izazivaju proteste građana protiv slobode kretanja i slobode uključivanja u suvremene ekonomske tokove.

U organiziranoj panel-raspravi tijekom konferencije kojom predsjeda predsjednik EHHA-e Carlos Villaro Lassen, sudjelovat će Tim Klaws iz AirBnB-a, Stephan la Barre iz Apartment Allianz Berlina, Peter Vida iz WIMDU-a, pravna stručnjakinja s Freie Universitaete Berlin prof. dr. Helge Sodan, Goran Holst iz Deutscher Ferienhausverbanda, Bernd Muckenschnabel iz Novasola, Christian Graff iz stranke CDU, Christof Lauer iz SPD-a te Florian Kluckert iz FDP-a.