Vrijeme održavanja: 13.11.2019.

Objavljeno: 14. 11. 2019. , Ažurirano: 14. 11. 2019.

U srijedu, 13. studenoga, u  HGK – Županijskoj komori Pula održana je sjednica Strukovne grupe ronilačkog turizma ŽK Pula na kojoj se raspravljalo o ovogodišnjoj turističkoj sezoni.

Predstavnici tvrtki koji obavljaju djelatnost ronilačkog turizma procjenjuju da su u 2019. godini turisti čiji je osnovni motiv dolaska u destinaciju upravo ronjenje, ostvarili više od 200.000 noćenja, ne računajući pritom dnevne posjete. Turistička sezona u ronilačkim centrima traje gotovo polovicu godine, a brojni su i centri koji rade tijekom cijele godine. Turističko ronjenje snažan je motivator dolaska za goste koji preferiraju posebne oblike turizma, pa su i ronilački centri prepoznati kao važan dionik u razvoju turizma Istarske županije. Stoga je važna suradnja s lokalnom zajednicom i umrežavanje s drugim pružateljima usluga u turizmu u cilju stvaranja što kvalitetnije destinacijske usluge koja može zadovoljiti potrebe gostiju u svim segmentima boravka u destinaciji.

U 2019. godini na temelju javnog natječaja Ministarstva kulture ishodovana su dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru u područjima gdje se nalaze kulturna dobra. Ronilački centri ističu zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom kulture, naglašavajući obostrani interes u maksimalnom očuvanju podvodne kulturne baštine Jadrana.

Marko Srečec, predsjednik Strukovne grupe, ističe kako su ronilački centri važan čimbenik u očuvanju podmorja i ekologije – nakon ronjenja, ronioci gotovo uvijek donose otpad koji su prikupili u podmorju.

Upravo je s tim ciljem u 2019. godini Strukovna grupa pokrenula inicijativu prema jedinicama lokalne samouprave za suradnju na području ekologije i očuvanja podmorja. U narednoj godini Strukovna grupa, među ostalim, planira organizirati gostujuća predavanja na fakultetima i u srednjim školama u cilju promocije zanimanja u ronilačkom turizmu te predstavljanja aktivnosti što većem broju potencijalno zainteresiranih mladih ljudi koji bi svoje buduće zaposlenje mogli pronaći upravo u ronilačkim centrima