Inovacije presudne za osiguranje dovoljnih količina hrane u budućnosti

Izvor: Motus Media
Inovacije presudne za osiguranje dovoljnih količina hrane u budućnosti
Objavljeno: 03. 09. 2024. , Ažurirano: 03. 09. 2024.

Izvor: Motus Media
Pred prehrambenom industrijom i poljoprivredom veliki su izazovi, od različitih kriza koje povećavaju inpute, klimatskih promjena i posljedično zelene tranzicije koja zahtjeva nove investicije i prilagodbe do snažnog porasta svjetskog stanovništva, gladi i pothranjenosti, promjene potrošačkih preferencija i zaoštravanja standarda dobrobiti životinja i sigurnosti hrane.
Kako pomiriti te gotovo proturječne zahtjeve, s jedne strane proizvoditi manje i održivo s minimalnim ugljičnim otiskom i negativnim utjecajem na okoliš, a s druge strane povećavati proizvodnju jer su potrebe sve veće?
Odgovore na ova i brojna druga pitanja tražilo se na konferenciji Budućnost hrane i maloprodaje koja se održala u Zagrebu u organizaciji Motus Medie.
"Jedino rješenje su inovacije, nove tehnologije i novi proizvodi potpomognute digitalizacijom i implementacijom informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Inovacije u prehrambenoj industriji u budućnosti neće biti samo ekonomski imperativ radi povećanja produktivnosti i konkurentnosti, već ključni alat za rješavanje problema i izazova koji su postavljeni pred proizvodnju hrane. Uz probleme koje EU ima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao država koja zadnja počela koristiti sredstva fondova EU i zadnja provoditi strukturne reforme, Hrvatska ima još kompleksniju situaciju zbog naslijeđene nedostatne proizvodnje hrane, prekomjernog uvoza, niske produktivnosti i loše strukture poljoprivredne proizvodnje", kazao je u uvodnom govoru Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.
Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam ; Izvor: Motus Media;
Hrvatska je u prošloj godini zabilježila povijesno najveći vanjskotrgovinski deficit u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji je dosegao 1,9 mlrd. eura i u odnosu na 2022. godinu predstavlja povećanje od 35 posto, iznio je Kovačević podatke i dodao kako, nažalost, i u prvih pet mjeseci ove godine bilježimo nastavak negativnih trendova.
Na panelu Budućnost hrane, izazovi lanaca opskrbe i politika maloprodajnih cijena, među ostalim, razgovaralo se o optimizaciji lanaca opskrbe u sektoru hrane i maloprodaje, sigurnosti hrane, o padu proizvodnje i padu produktivnosti u poljoprivredi.
Panel: Budućnost hrane, izazovi lanaca opskrbe i politika maloprodajnih cijena; Izvor: Motus Media;
Vlado Čondić Galiničić, predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK, istaknuo je da je problem ozbiljan gubitak proizvodnje u poljoprivredi. Zapito je kako je moguće da je proizvodnja prije 25 godina bila veća u odnosu na danas, iako tada nije bilo novca iz EU fondova.
"Imali smo i dobrih investicija i krivih odluka i promašaja koje su nas dovele tu gdje jesmo. Povijesno gledano smo imali probleme, zbog kojih odbijamo neka rješenja", kazao je Čondić Galiničić.
Ono što je pozitivno, zaključio je, činjenica je što se zadnjih godina bilježi povećanje broja mlađih poljoprivrednih proizvođača, koji su obrazovaniji u odnosu na one starije životne dobi, a što je važno za podizanje produktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji.