Vrijeme održavanja: 30.05.2017. - 02.06.2017.

Objavljeno: 05. 06. 2017. , Ažurirano: 05. 07. 2017.

Podjelom zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, 2. lipnja završila je 12. iKA – Izložba inovacija Karlovac, tradicionalna bienalna izložba koju organizira Udruga inovatora Karlovačke županije u suorganizaciji i pod pokroviteljstvom Županijske komore Karlovac.

Ove godine izložba je okupila je 62 inovacije od 126 autora, a osim inovacija članova Udruge inovatora Karlovačke županije, na izložbi su bile zastupljene i inovacije partnerskih udruga iz Zagreba, Međimurske, Primorsko goranske i Istarske županije. Učešćem inovatora iz Unsko sanskog kantona (BiH) i Dolenjske i Bele Krajine (Slovenija) iKA poprimila  i međunarodni karakter. S obzirom da se na iKA-i uvijek posebna pažnja pridaje stvaralaštvu mladih, u ovom izdanju se čak 40% izložaka odnosilo na radove studenata Veleučilišta u Karlovcu i učenika strukovnih škola Karlovačke županije.

Prema riječima člana Ocjenjivačkog suda Vladimira Tudića, inovacije su bile toliko kvalitetne da su morali dodijeliti i više medalja nego je planirano. Ukupno je dodijeljeno 10 zlatnih medalja, 9 srebrnih, 13 brončanih koje je uručio predsjednik Organizacijskog odbora iKA-e i predsjednik karlovačke komore, Zlatko Kuzman i šest posebnih nagrada Udruge inovatora Hrvatske koje je uručio Ivan Bračić, predsjednik UIH. S obzirom da se nagrade dijele u dvije kategorije, tj. za seniore i mlade inovatore, među nagrađenima su se našli već poznati inovatori autori iz HS Produkta d. o. o., Tvornice turbina d. o. o., Tehnixa d.o.o. ili Bernarde d. o. o., pa do mladih karlovačkih robotičara Alberta i Emila Gajšaka, ili učenika karlovačke Tehničke i Šumarsko drvodjeljske škole, dok je najmlađa nagrađena autorica osmogodišnja Lara Palajsa za inovaciju „Fluorescentna uzica – povodac s mačjim očima za psa“.

„Ove su nagrade i medalje zahvale svima za danonoćni rad, negdje i dugogodišnje istraživanje, pokušaje i uspjehe, ali i putokaz i stimulacija svima koji imaju ideje, posebno mladima, da rade na njima i jer trebamo imati sposobne ljude koji će nastaviti voditi naš grad, županiju i zemlju, poručio je, u ime nagrađenih inovatora, Željko Šančić.

Čestitajući svim dobitnicima, predsjednik karlovačke komore, Zlatko Kuzman, istaknuo je kako su inovacije mjera razvitka svakog društva te kako je potrebno na svim razinama potaknuti veću potporu inovativnoj djelatnosti. Pozvao je karlovačke inovatore da koriste usluge Hrvatske gospodarske komore, a one koji žele osnovati tvrtku da to učine u okviru Razvojnog centra Županijske komore Karlovac. Najavljujući sljedeću, iKA-u 13 koja će se održati 2019. godine, pozvao je inovatore da već od sutra počnu pripremati svoje inovacije.