Vrijeme održavanja: 09.06.2021.

Objavljeno: 09. 06. 2021. , Ažurirano: 10. 06. 2021.

''Oba modela temelje se na pretpostavci da neće biti uređeni posebnim nacionalnim zakonom, već samo odredbama samog ugovora i „lex mercatoriom“ (Unidroit načela međunarodnih trgovinskih ugovora). Model ugovora ICC-ja za distribuciju jedinstveni je model ugovora za međunarodnu trgovinu te predstavlja jedinstveni i uravnoteženi skup pravila koji sadrži uobičajenu praksu u međunarodnoj trgovini s ciljem osiguranja pravedne ravnoteže između interesa dobavljača i interesa distributera-uvoznika, bez pogodovanja položaju jedne od stranaka. Područje primjene su međunarodni ugovori u kojima distributeri djeluju kao kupci-preprodavatelji i kao uvoznici koji organiziraju distribuciju u zemlji za koju su odgovorni“, istaknula je Valle García de Novales, članica Komisije za trgovačko pravo i praksu ICC-ja i predsjednica Komisije za trgovačko pravo i praksu ICC-ja Španjolska, odvjetnica specijalizirana za trgovačko pravo s više od 30 godina korporativnog iskustva u prekograničnim transakcijama.

Webinar je organiziran za sve one koji posluju u međunarodnoj trgovini (privatni sektor), kako bi im se pomoglo u ispravnom odabiru najprikladnijih ugovora za međunarodno poslovanje, kao i u njihovom učinkovitom korištenju.

Sudionici su tako imali priliku čuti savjete za ispravno korištenje alata koji su presudni za upravljanje njihovim međunarodnim poslovima.

"Serija modela ugovora ICC-ja predstavlja jedinstveni set trgovinskih alata, korisnih za stručnjake, odvjetnike i studente. Sažeti i praktični, primjereni su i uravnoteženi za obje strane zato što definiraju sveobuhvatne skupove prava i obveza. Prednost korištenja modela ugovora ICC-ja jest ta da se Komisija za trgovačko pravo i praksu ICC-ja pobrinula da nisu prihvatljivi isključivo za kupca ili samo za prodavatelja. Cilj ovih modela je da se mogu koristiti bilo gdje u svijetu. Stvarna korist jest imati skupinu kvalificiranih stručnjaka koja priprema vrlo uravnotežen i međunarodno prihvatljiv sporazum", istaknula je Valle García de Novales.