Vrijeme održavanja: 26.05.2021.

Objavljeno: 27. 05. 2021. , Ažurirano: 27. 05. 2021.

"Serija modela ugovora ICC-ja predstavlja jedinstveni set trgovinskih alata, korisnih za stručnjake, odvjetnike i studente. Sažeti i praktični, primjereni su i uravnoteženi za obje strane zato što definiraju sveobuhvatne skupove prava i obveza. Prednost korištenja modela ugovora ICC-ja jest ta da se Komisija za trgovačko pravo i praksu ICC-ja pobrinula da nisu prihvatljivi isključivo za kupca ili samo za prodavatelja. Cilj ovih modela je da se mogu koristiti bilo gdje u svijetu. Stvarna korist jest imati skupinu kvalificiranih stručnjaka koja priprema vrlo uravnotežen i međunarodno prihvatljiv sporazum", istaknula je Valle García de Novales, članica Komisije za trgovačko pravo i praksu ICC-ja, na besplatnom webinaru ICC Model Contract of Sale – How to Improve Your Cross-border Negotiations

Webinar je 26. svibnja organizirala Međunarodna trgovačka komora (ICC) Hrvatska i Hrvatska gospodarska komora za sve one koji posluju u međunarodnoj trgovini (privatni sektor), kako bi se sudionicima pomoglo u ispravnom odabiru najprikladnijih ugovora za međunarodno poslovanje, kao i u njihovom učinkovitom korištenju.

Sudionici su tako imali priliku čuti savjete za ispravno korištenje alata koji su presudni za upravljanje njihovim međunarodnim poslovima.  

"Razlike u pravnim gledištima ključne su za prekogranične sporazume. U slučaju spora potrebno je ispitati gdje će spor biti riješen, tko će ga rješavati i koji će se zakoni primjenjivati. Modeli ugovora u osnovi su edukativno pomagalo: korisnici bi trebali provjeriti opise i uvode u tim ugovorima, kao i napomene u cijelom tekstu kako bi stranke mogle ispravno odlučiti koji je put najbolji za njih. Unatoč tome, tvrtke koje sklapaju međunarodni ugovor se još uvijek potiče da angažiraju pravnog stručnjaka kako bi najbolje utvrdile koji zakon primijeniti", kazala je García de Novales, koja je i predsjednica Komisije za trgovačko pravo i praksu ICC-ja Španjolska, odvjetnica specijalizirana za trgovačko pravo s više od 30 godina korporativnog iskustva u prekograničnim transakcijama.