Objavljeno: 29. 04. 2020. , Ažurirano: 29. 04. 2020.

„Nalazimo se usred nezapamćene krize u kojoj sve europske komore moraju stati uz bok poduzetnicima, naročito malim i srednjim, i pomoći da prebrode ovaj oštar ekonomski pad. Mjere koje je EU donio za očuvanje likvidnosti moraju se nadograditi i prilagoditi tako da tvrtke do njih mogu što prije doći, brzo djelovanje je ključ uspjeha“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na videokonferenciji predsjedništva Eurochambersa, kojoj je bio domaćin, a održala se dan nakon videosastanka Odbora za proračun.

Predsjednici komora razmatrali su na sastanku dosadašnji utjecaj pandemije koronavirusa na gospodarstvo i načine za doprinos Europskom planu oporavka. Poručili su kako će se posljedice ove krize još godinama osjećati u europskoj ekonomiji i društvu jer tvrtke trenutno trpe poteškoće koje nadmašuju čak i vrhunac financijske krize iz 2008. godine. 

Burilović je naglasio da stoga odgovor Unije na ovu situaciju mora biti snažan i sustavan. „Najbitnije je da oživimo potražnju, očuvamo lance opskrbe i osiguramo što slobodniji protok ljudi, robe i usluga“, kazao je predsjednik HGK koji je prošle godine ponovno izabran za člana Upravnog odbora Eurochambresa, dodavši da je kriza samo naglasila koliko je Europa povezana na više razina i na više načina. 

Na konferenciji je zaključeno da EU treba imati ključnu ulogu u koordinaciji učinkovite i dosljedne strategije gospodarskog oporavka te da će europske komore maksimalno pomoći u njenu razvoju i implementaciji. S tim je ciljem donesena i Deklaracija o europskoj strategiji oporavka Eurochambresa, mreže koja okuplja 1700 komora iz 43 države. 

HGK kao član Eurochambresa koordiniranim pristupom sudjeluje u pripremi Akcijskog plana Vijeća Europe i drugih EU institucija u iznalaženju mjera za prevladavanje ove krize i oporavka gospodarstva.