Vrijeme održavanja: 19.10.2018.

Objavljeno: 16. 10. 2018. , Ažurirano: 22. 10. 2018.

Kao dio posjeta kineskoga gospodarskog izaslanstva iz Pekinga, u organizaciji Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine iz Pekinga (China Council for the Promotion of International Trade Beijing Sub-Council – CCPIT Beijing) i Komore Zagreb, 19. listopada na hrvatsko-kineskoj poslovnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici kineskih i hrvatskih tvrtki. Uime Komore Zagreb članove izaslanstva pozdravio je potpredsjednik Vitomir Klasić koji je izrazio zadovoljstvo intenziviranjem suradnje Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine iz Pekinga i Komore Zagreb te istaknuo da Komora Zagreb aktivno sudjeluje u uspostavljanju partnerskih odnosa s kineskim komorama i njihovim članicama. Kineskom izaslanstvu predstavljeni su gospodarski potencijali Hrvatske i mogućnosti za nova ulaganja, a istaknute su i prednosti za poslovanje kineskih tvrtki u ovom dijelu Europe.

Skupu se obratila i Lanlan Wu, direktorica međunarodnog i trgovinskog odjela za razvoj u CCPIT-u Beijing, istaknuvši želju za intenziviranjem gospodarske suradnje tvrtki s područja grada Pekinga i hrvatskih tvrtki. Naglasila je da uvažava razvoj prijateljskih odnosa s Hrvatskom i potiče svoje gospodarstvenike da na temeljima obostrane koristi otvore vrata novim mogućnostima za razvoj suradnje Kine i Hrvatske.

U skladu s interesom kineskog izaslanstva, prezentaciju potencijala za suradnju u industriji kulture u Hrvatskoj s naglaskom na hrvatsku kinematografiju održala je Irena Jelić, voditeljica Odjela za promociju i plasman u Hrvatskom audiovizualnom centru.

Hai Lin, direktor informativnog centra u CCPIT-u Beijing, predstavio je najnoviju uslugu informativnog centra pod nazivom E-show Global, online platforme za prekograničnu prezentaciju i marketing, a Zigeng Dai, predsjednik Uprave Beijing Cultural Investment Development Groupa Co. Ltd, predstavio je kulturnu i kreativnu industriju u Pekingu i potencijale za suradnju.

U sklopu poslovne konferencije održani su i individualni razgovori hrvatskih i kineskih tvrtki među kojima su najvećim dijelom bile zastupljene investicijske tvrtke koje ulažu u kulturu i filmsku industriju.