Hrvatsko-češki gospodarski forum okupio više od 70 tvrtki

HGK
Luka Burilović, Kolinda Grabar-Kitarović i Miloš Zeman
Vrijeme održavanja: 29.03.2017.   /   Rok prijave: 24.03.2017.

Hrvatsko-češki gospodarski forum u Hrvatskoj gospodarskoj komori, organiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu, 29. ožujka okupio je više od 70 čeških i hrvatskih tvrtki iz sektora željezničke infrastrukture, graditeljstva, turizma, metaloprerađivačke industrije, prehrambeno-poljoprivredne industrije, bankarstva i dr.

"Hrvatska i Češka tradicionalno njeguju dobre bilateralne odnose. Ukupna robna razmjena Hrvatske i Češke u 2016. povećala se za 12 posto u odnosu na prošlu godinu do iznosa od gotovo 600 milijuna eura. Nadam se da će se politički i prijateljski odnosi odraziti i na posao", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović te posebno istaknuo koliko je Hrvatska, kao zemlja Srednje Europe, Mediterana i članica EU, otvorena za poslovanje s češkim investitorima i poduzetnicima.

Burilovic_800x450.jpg

Luka Burilović, predsjednik HGK; Izvor: HGK.

"Drago mi je da postoji uska suradnja hrvatskih i čeških tvrtki, posebice u sektorima industrije, investicija i turizma. Naša simpatija prema Hrvatskoj nije tajna – primjerice, samo lani 700 tisuća čeških turista posjetilo je Hrvatsku. Koliko je to važno tržište za nas pokazuje i podatak da je prošle godine češki izvoz u Hrvatsku dosegao više od pola milijarde eura", istaknuo je Jaroslav Hanák, predsjednik Industrijskog saveza Republike Češke, najvećeg udruženja poslodavaca te zemlje, koje okuplja 11 000 tvrtki. Dodao je da vjeruje u produktivnu buduću suradnju.

"Nadam se da ćemo nakon ovoga foruma imati dogovorene nove poslove i prilike. Češka ulaganja u Hrvatsku nekoliko su puta veća od hrvatskih u Češku, što je pokazatelj koliko još prostora ostaje za daljnju suradnju, posebice u sektoru energetike, transporta, turizma, IT-a i sličnog", rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ističući projekte koji povezuju regionalnu plinsku infrastrukturu, osiguravajući tako energetsku neovisnost i niže cijene plina. Istaknula je inicijativu povezivanja Dunava, Odre i Labe, pritom naglašavajući važnost vukovarske luke u Hrvatskoj. "Još jednom dajem punu potporu češkim investicijama u Hrvatskoj", dodala je Grabar-Kitarović.

Predsjednik Republike Češke Miloš Zeman naglasio je važnost foruma te ulogu političara i dužnosnika jer su oni ti koji poduzetnicima otvaraju vrata stranih zemalja.

Skupna_800x450.jpg

Češki predsjednik pred gospodarstvenicima; Izvor: HGK.

Češka Republika jedna je od najstabilnijih i najuspješnijih novih članica Europske unije. Na njen gospodarski rast utjecali su visoka razina izravnih stranih ulaganja, domaće potrošnje i izvoza. U 2016. nastavljen je stabilan rast češkoga gospodarstva i iznosio je 2,4% na godišnjoj razini. Prognoze za 2017. kreću se od 2,5 do 2,9% rasta. U robnoj razmjeni, Češka ostvaruje robni suficit, a uložila je i 334,9 milijuna eura u RH, najviše u financijskom sektoru i turizmu, što je višestruko više od hrvatskih ulaganja u Češkoj, koji iznose 11,6 milijuna eura. Platnu bilancu dviju država RH uravnotežuje značajnim priljevom od turizma, pri čemu je Češka 5. najveće inozemno turističko tržište za RH.

Voditeljica Odjela za bilateralnu i multilateralnu suradnju iz Sektora za međunarodne poslove i EU HGK Ines Obradović predstavila je potencijale gospodarske suradnje Hrvatske i Češke, nakon čega je direktorica Sektora za međunarodne odnose Industrijskog saveza Češke Republike Katerina Krivanova predstavila sve češke sudionike gospodarskoga izaslanstva, a regionalni direktor Czech Airlinesa Dalibor Malek održao je prezentaciju o poslovanju tvrtke.

B2B poslovne razgovore hrvatski su gospodarstvenici vodili s potencijalnim češkim poslovnim partnerima.

Hrvatsko-češki forum održao se u okviru službene posjete predsjednika Republike Češke Miloša Zemana Republici Hrvatskoj od 27. do 29. ožujka.