Vrijeme održavanja: 29.10.2019.

Objavljeno: 30. 10. 2019. , Ažurirano: 30. 10. 2019.

Izaslanstvo šest bugatskih tvrtki, uz pratnju trgovinske savjetnice Bugarskog veleposlanstva u RH Mirelle Tasseve, posjetilo je ŽK Zadar 29. listopada te održalo niz poslovnih razgovora s poduzetnicima iz Zadarske županije i predstavnicima Odjela za marikulturu zadarskog sveučilišta.

U uvodnom dijelu skupa, gospodarstvo Županije predstavio je direktor ŽK Zadar Denis Ikić, istaknuvši glavne stupove Plavog gospodarstva – pomorski promet, turizam i marikulturu. "Po tim trima djelatnostima poznati smo u Hrvatskoj jer činimo više od 75 posto marikulture i više od 50 posto ukupnog pomorskog prometa te oko 15 posto turizma u RH. Tu je i izvozno orijentirana prerađivačka industrija, prvenstveno automobilskih dijelova i strojeva te industrija pića. Naša je Županija, k tome, specifična i po izvozu usluga koji je jednak izvozu roba, i to u pomorskom prometu i turizmu. Odnosi između gospodarstva Zadarske županije i Bugarske imaju puno prostora za napredak", rekao je Ikić.

Voditelj bugarskog izaslanstva profesor Blagovest Belev s Pomorskog fakulteta "N. J. Vaptsarov" predstavio je bugarske tvrtke koje žele surađivati s hrvatskim tvrtkama iz djelatnosti graditeljstva, posredovanja u prometu nekretnina, osiguranja, popravka i održavanja jahti, poljoprivrede, ribarstva te elektroinstalacija. Skup je završio pojedinačnim susretima bugarskih i hrvatskih poduzetnika.