Objavljeno: 29. 10. 2018. , Ažurirano: 29. 10. 2018.

Cilj Poslovnoga vijeća za gospodarsku suradnju s Australijom osnovanoga danas u HGK jest poticanje i jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Australije u trgovini, industriji, tehnološkom razvoju, ulaganjima, turizmu, uslugama i drugim područjima suradnje, s posebnim naglaskom na povećanje izvoza hrvatskih roba u Australiju. Aktivnosti vijeća uključivat će razmjenu iskustava i informacija o australskom tržištu i problematici poslovanja na tom tržištu, pripremu prijedloga i sudjelovanje u aktivnostima HGK povezanima s poboljšanjem suradnje s australskim tržištem te suradnju s Australsko-hrvatskim gospodarskim komorama u Perthu, Adelaideu, Melbourneu i Sydneyu, Australskom trgovačkom i investicijskom komisijom (Austrade) i drugim gospodarskim udruženjima.

Za prvoga predsjednika Vijeća izabran je izvršni direktor za zapadnu Europu i prekomorska tržišta Podravke Marko Marić, a za zamjenike predsjednika izabrane su Anamaria Hauptfeld Schweitzer, članica Uprave Katarina-line te Tatjana Kukavica, pomoćnica Uprave za prodaju i marketing Končar – Mjerni transformatori.

Marko Marić.JPGIzvršni direktor za zapadnu Europu i prekomorska tržišta Podravke Marko Marić, izabran za predsjednika Vijeća; Izvor: HGK

Za poslovnu tajnicu izabrana je Davorka Car, voditeljica Odsjeka za međunarodne poslove i EU Komore Zagreb. Događanju je prisustvovao i predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich.

Gospodarstvenici su istaknuli brojna važna pitanja na kojima će raditi ovo Poslovno vijeće, poput važnosti ugovora o izbjegavanju dvostrukoga oporezivanja i stvaranja imidža o Hrvatskoj kao poželjnoj zemlji za investicije, u koju će australski investitori imati povjerenja.

„Iako smo geografski vrlo udaljeni, Hrvatska i Australija zapravo imaju vrlo bliske odnose velikim dijelom i zato što više od 200.000 pripadnika naše dijaspore živi Down Under. Trgovinska razmjena naših dviju zemalja prošle je godine iznosila tek 25,5 milijuna dolara, ali upravo zbog naše jake dijaspore imamo bazu za ulazak na australsko tržište i kupce koji imaju afinitete prema hrvatskim proizvodima. To nam je velika komparativna prednost u odnosu na druge zemlje, osobito ako uzmemo u obzir da su naši iseljenici aktivni u brojnim klubovima i zajednicama te igraju važnu ulogu u društvenom i gospodarskom životu svoje nove domovine“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na osnivačkoj sjednici Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Australijom HGK.

Ivan Barbarić.JPGPotpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić; Izvor: HGK

„Voljela bih da dodatno razvijamo poslovne veze, a za to postoji značajan potencijal. Politički je okvir solidan, a vode se i pregovori Australije s EU o slobodnoj trgovini, što bi hrvatskim poduzetnicima otvorilo nove prilike na australskom tržištu. Vjerujem da bi povlastice toga sporazuma bile itekako vidljive u budućoj suradnji“, poručila je veleposlanica Australije u RH Elizabeth Petrovic, zahvalivši se Hrvatskoj na potpori otvorenoj trgovini koja je vrlo važna za manja tržišta.

Elizabeth Petrovic.JPGVeleposlanica Australije u RH Elizabeth Petrovic; Izvor: HGK

Australija je otvoreno i otporno te visokopozicionirano gospodarstvo, peto najveće gospodarstvo u regiji Azije i Pacifika s 23 milijuna stanovnika, s izrazito obrazovanim stanovništvom, poznato je u svijetu po inovacijama.