Objavljeno: 12. 03. 2018. , Ažurirano: 13. 03. 2018.

U Sydneyu je 12. ožujka Hrvatska gospodarska komora organizirala Australsko-hrvatski poslovni forum na kojem je sudjelovalo dvadeset predstavnika hrvatskih tvrtki i više od 100 predstavnika australskih kompanija. Skup su pozdravili hrvatski veleposlanik u Australiji Damir Kušen, izvršni direktor Europsko-australskog poslovnog vijeća Jason Collins, izvršni direktor Australske trgovačke i investicijske komisije Iannis Patin te uime hrvatskog poslovnog izaslanstva predsjednik HGK – Komore Zagreb Zlatan Fröhlich.

On je kazao da postoje realne mogućnosti za povećanje robne razmjene, posebno u području energetike, elektroindustrije i prehrambene industrije te turizmu s obzirom na rastući broj australskih turista kojih je lani 210.000 posjetilo Hrvatsku. Potporu organizaciji ovog poslovnog foruma pružile su i četiri Australsko-hrvatske gospodarske komore koje djeluju u Sydneyu, Melbourneu, Perthu i Adelaideu, veleposlanstvo RH u Canberri i generalni konzulat u Sydneyu. Očekuje se da će i potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini između Australije i Europske unije pridonijeti povećanju ekonomske razmjene Hrvatske i Australije.

U Australiji živi oko 200.000 hrvatskih iseljenika, koji su također važna spona u intenziviranju gospodarskih, kulturnih i društvenih veza između dviju zemalja. Hrvatsko izaslanstvo prisustvovat će potpisivanju Ugovora o suradnji gradova Osijeka i Canada Baya, a završit će posjet u Brisbaneu, gdje će biti održan poslovni forum s predstavnicima gospodarstva države Queensland.