Vrijeme održavanja: 19.10.2020.

Objavljeno: 19. 10. 2020. , Ažurirano: 19. 10. 2020.

Tvrtka Altpro potpisala je ugovor sa željeznicama u Indiji vrijedan 40 milijuna eura, a tim povodom je održan radni sastanak predsjednika HGK Luke Burilovića i direktora Altproa Zvonimira Viduke, uz moderiranje predsjednika Komore Zagreb Vitomira Klasića, na kojem se razgovaralo o tome kako HGK može pomoći izvoznicima i općenito o problemima koji muče gospodarstvenike.

"Naše tvrtke imaju tendenciju usredotočiti se na bliska i poznata tržišta. To je razumljivo jer donekle reducira poslovni rizik, ali kako kaže poznata izreka – tko ne riskira, ne profitira – pa tako to igranje na sigurno često reducira i potencijal zarade i razvoja. Altpro tu može biti putokaz svima drugima. Oni rade diljem svijeta i upravo je to njihova snaga, a svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći i drugim hrvatskim tvrtkama koje imaju ozbiljne izvozne ambicije", poručio je Burilović.

Viduka je naglasio kako se već 15 godina pokušavaju probiti na indijsko tržište koje je u njihovoj branši vrijedno oko 2,5 milijarde eura i otkrio recept za izvozni uspjeh. "Hrvatski proizvod mora biti inovativan i rijedak kako bi se uspješno izvozio. Ove detektore koje smo mi razvili za monorail vlakove su jedinstveni na svijetu, ne proizvodi ih nitko drugi. Dakle, treba se usko specijalizirati i biti u nečemu najbolji. To je naša filozofija, da u tri niše kojima se bavimo budemo najbolji na svijetu, a ne da imamo tisuću proizvoda koji se ne prodaju", pojasnio je, uz napomenu da im je korona donijela velike probleme.

"U Indiji je sad potpuni lockdown pa teže isporučujemo robu, naši inženjeri idu na puštanje proizvoda u pogon pa moraju u samoizolaciju nakon povratka. Zato smo sve što možemo digitalizirali i maksimalno se prilagodili. No, uspjeli smo se u desetom mjesecu vratiti na rezultat iz prošle, rekordne godine, a do kraja godine ćemo ga i premašiti, što je izuzetno postignuće", kazao je Viduka, dodavši kako su im i državne mjere pomogle da premoste najteže razdoblje.

Pohvalio je suradnju s Komorom koja im od samih početaka pomaže oko izvoza i uz čiju pomoć su i otišli na prve međunarodne sajmove. "HGK nam je omogućila da odemo na sajmove koji su svjetska prva liga i tu su nas primijetile velike kompanije i dobili smo prve ponude za suradnju. Ostalo je bilo na nama, da zadovoljimo njihove uvjete i za sada nam to dobro ide", zaključio je

U sklopu sastanka organiziran je i obilazak proizvodnih pogona tvrtke Altpro u kojima nastaju inovativni proizvodi koji se prodaju u 50 država svijeta, na šest kontinenata.