Objavljeno: 19. 04. 2019. , Ažurirano: 19. 04. 2019.

Na 31. Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu koji se održava od 17. do 22. travnja ovogodišnji počasni gost je Zajednica izdavača i nakladnika Hrvatske gospodarske komore. U sklopu Sajma se bosanskohercegovačkoj publici predstavlja 17 najeminentnijih hrvatskih izdavača s više od tisuću naslova.

"Ovo je najveći sajam u BiH i idealno mjesto za prezentaciju, ali i za poslovno djelovanje. Zato nam je iznimno važno da smo tu jer ostvarujemo direktan susret s publikom i poslovnom scenom, veleprodajom i maloprodajom u jednom. Posao možete dogovoriti i drugačije, ali konzument i onaj koji će knjigu dalje distribuirati su ovdje. Što se knjige tiče, sajmovi su nezamjenjivi", istaknuo je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice izdavača i nakladnika HGK, dodajući kako su zasad jako zadovoljni rezultatima.

slavkokozinaZNKHGK 860x645.jpg

Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK; Izvor: Privatni album Slavka Kozine.

Naglašava kako je najveći izazov za hrvatske izdavače na tržištu BiH distribucija, odnosno nedostatak razgranate mreže knjižara. "U BiH još uvijek funkcionira prodaja od vrata do vrata, tako da je iznimno teško probiti se na to tržište. Prvi je problem što tu knjižare postoje tek u tragovima, drugi je problem svijest čitanja, a treći ponuda. Zato nam je ovaj sajam nezamjenjiv", naglašava Kozina, uz napomenu da je hrvatski štand najreprezentativniji na cijelom sajmu te da bez potpore HGK ne bi bilo ove priče.

Među 17 hrvatskih izlagača su Alka Skript, Dječja knjiga, Kršćanska sadašnjost, Profil, Videon, IEP, Meandar media, Medicinska naklada, Mozaik knjiga, Naklada Ljevak, Naklada Neptun, Profil knjiga, V.B.Z., Znanje, Fokus komunikacije, Naša djeca i Kašmir promet.

U subotu, 20. travnja, u sklopu Sajma, sarajevskoj publici će se predstaviti i hrvatski autori Predrag Ličina sa zbirkom priča Bljuzga u praskozorje te Ivana Dragičević s publicističkim djelom Nejednaki.

Ovogodišnji sajam, na kojem sudjeluje više od 100 izdavača, održava se pod motom Daruj knjigu, a očekuje se rekordni broj od više od 100.000 posjetitelja.