Hrvatski inovatori osvojili čak 12 priznanja na izložbi inovacija u Kuala Lumpuru

Savez inovatora Zagreba
Veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Maleziji Krešo Glavač na hrvatskom štandu (drugi s desna)

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su na velikoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija Malaysia Technology Expo (MTE) 2017 u malezijskom Kuala Lumpuru novi veliki uspjeh. Za sedam predstavljenih hrvatskih inovacija, izlagači osvojili su ukupno 12 odličja: Best Award, glavnu nagradu, tri zlatne medalje, dvije srebrne, dvije brončane i tri posebne nagrade. Organizatori su hrvatski izložbeni prostor ocijenili najboljim na izložbi i za to uručili posebno priznanje Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Nagrada_stand.jpg

HGK je nagrađena za štand na sajmu MTE; Izvor: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Maleziji

Najbolji hrvatski izlagač bio je Tomislav Bronzin, direktor tvrtke Citus, koji je za inovaciju BodyMeasures nagrađen zlatnom medaljom, prizanjem Best Award i posebnim priznanjem Organizacije dobitnika međunarodnih nagrada tajvanskih inovatora.

Zlatna odličja osvojili su Vjekoslav Majetić iz Dok-Inga d. o. o. za inovaciju Multifunkcionalno komunalno električno vozilo tom-tom i dobitnica brojnih malezijskih zlatnih odličja s prijašnjih izdanja MTE Mirjana Brlečić iz tvrtke Priroda liječi d. o. o., ove godine za inovaciju Nikel Prive.

SpecialAward_Bronzin.jpg

Priznanje Best Award i zlatna medalja Tomislava Bronzina; Izvor: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Maleziji

U svom prvom nastupu na MTE-u, veliki poslovni interes za izvoz na tržišta jugoistočne Azije, srebrnu medalju i posebnu nagradu indonezijske organizacije inovatora ostvario je Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro d. o. o. za inovaciju Željezničko-cestovni prijelaz RLC23.

Almir Karabegović iz Adleje d. o. o., za inovaciju Spirala za kobile, nagrađen je srebrnim odličjem i posebnom nagradom iranske organizacije inovatora.

Brončane medalje osvojili su: Goran Miljković iz Vita-verde d. o. o. za inovaciju Tekuće stolno sladilo zelena stevia, koja je pobudila interes malezijske znanstvene zajednice zbog tamošnjegs velikog broja dijabetičara. Broncom su nagrađeni Mladi inovatori Antonio Petrak i Igor Puhar s Damirom Matijakom, iz Udruge inovatora FSB-a za inovaciju D-B-R Sustavi za tekućine.

MTE je ove godine okupio oko 470 inovacija iz Malezije i brojnih država jugoistočne Azije i Europe, s naglaskom na izvrstan poslovni posjet koji je rezultirao velikim brojem ostvarenih kontakata u svrhu komercijalizacije hrvatskih inovativnih proizvoda na malezijskom tržištu.

Veleposlanik&direktro_stand_800x450.jpg

Veleposlanik Krešo Glavač (prvi s lijeva) i Dato Norhalim Bin Yunus (četvrti s lijeva na fotografiji) s hrvatskim izlagačima; Izvor: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Maleziji

Veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Maleziji Krešo Glavač sa suradnicima pružio je veliku potporu hrvatskim izlagačima u pripremi i tijekom izložbe, i to poslovnom promidžbom hrvatskih inovativnih proizvoda među malezijskim tvrtkama, a s time će nastaviti i nakon ovoga sajma. Veleposlanstvo RH će i nakon završetka izložbe poslovno promicati hrvatske inovacije i nove proizvode na tržištu država jugoistočne Azije. Veleposlanik Glavač na svečanosti je dodjele nagrada uručio posebne hrvatske nagrade najboljim inovatorima iz Malezije, Indonezije i Vijetnama.

Hrvatski je štand i ove godine posjetio direktor državne agencije za tehnološki razvitak Dato Norhalim Bin Yunus, a naše je izaslanstvo predsavilo 42. Hrvatski salon inovacija Inova – budi uzor 2017., koji se u studenome održava u Osijeku. Najveća hrvatska izložba inovacija privući će, prema obećanjima voditelja nacionalnih izaslanstava, mnogo inovatora iz Malezije, Indonezije, Filipina, Irana i Tajvana.

Hrvatski nastup na MTE-u 2017 organizirali su Savez inovatora Zagreba i Hrvatska gospodarska komora, uz potporu Grada Zagreba.