Vrijeme održavanja: 03.06.2016.

Hrvatske tvrtke na kazahstanskom tržištu

Objavljeno: 03. 06. 2016. , Ažurirano: 03. 10. 2016.

Nastavno na posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Kazahstanu prošle godine u svibnju, u kojem su sudjelovali predstavnici četrdeset hrvatskih tvrtki, Hrvatska gospodarska komora je nastavila, zajedno s veleposlanstvom Republike Kazahstan u Hrvatskoj, na povezivanju hrvatskih i kazahstanskih tvrtki.

Tako je u Zagrebu 31. svibnja 2016. organiziran Hrvatsko – kazahstanski gospodarski forum na kojem su sudjelovali predstavnici desetak kazahstanskih i trideset hrvatskih tvrtki.

Republika Kazahstan je najveća i najrazvijenija srednjoazijska država s ogromnim nalazištima nafte, plina i ruda. Najrazvijeniji sektori gospodarstva su proizvodnja nafte, ugljena, mangana, kroma, olova, cinka, bakra, titana, boksita, zlata, srebra, fosfata, sumpora. Također je razvijena eksploatacija željezne rude, proizvodnja traktora i poljoprivredne mehanizacije, elektromotora, građevinskog materijala.

Prepoznavši velike potencijale kazahstanskog tržišta Hrvatska gospodarska komora je zadnjih godina intenzivno radila na povezivanju hrvatskog i kazahstanskog gospodarstva.

Dosadašnja trgovinsko gospodarska suradnja bila je uglavnom u farmaceutici, kemijskoj industriji, energetici i prehrambenoj industriji, a veliki potencijali postoje u graditeljstvu, brodogradnji, turizmu i zelenoj energiji.

S obzirom da se gospodarstvo Kazahstana uglavnom bazira na proizvodnji nafte i plina velika je potreba za diverzifikacijom gospodarstva i za pokretanjem proizvodnje u raznim djelatnostima, što je prilika za naše tvrtke. Hrvatske tvrtke su konkurentne svojim profesionalnim kadrovima i kvalitetnim proizvodima te suradnju s kazahstanskim partnerima mogu ostvariti kroz transfere znanja i pokretanje zajedničkih projekata u što spada i pokretanje zajedničke proizvodnje na kazahstanskom tržištu.

Za vrijeme ovog zadnjeg posjeta kazahstanskog gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj došlo je do potpisivanja dva ugovora i sedam sporazuma o suradnji, kao rezultat svih dosada uloženih napora u povezivanju gospodarstava dviju zemalja.

Tako su 3. lipnja 2016. u Uredu predsjednice RH između hrvatskih i kazahstanskih tvrtki potpisani ugovori u vrijednosti 80 milijuna eura i sporazumi u vrijednosti 180 milijuna eura.

Predsjednica je u svom govoru istaknula da su hrvatske tvrtke cijenjene na kazahstanskom tržištu te je naglasila važnost nastavka suradnje na novim projektima.

Veleposlanik Republike Kazahstan Aslan Musin je naglasio kako je suradnja s Hrvatskom strateška za ovaj dio Europe i kako Kazahstan trenutno raspolaže s 600 do 700 milijuna eura koje planira investirati u razne projekte.