Objavljeno: 20. 01. 2021. , Ažurirano: 20. 01. 2021.


U obnovi potresom razrušenih područja primjenjivat će se klasična i montažna gradnja kuća, a prije samog početka gradnje, nužni su podaci seizmologa i geologa koji će raditi ispitivanja na potresom pogođenim područjima i na temelju toga odrediti mjesta za gradnju kuća. Na temelju njihovih izračuna, arhitekti će vizualno uobličiti obiteljsku kuću, klasično sagrađenu ili montažnu. Zaključci su to sastanka povjerenstva koje se jučer sastalo u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na temu koncepta obnove.

20.1.2021.sastanak5321.jpg

Uz ministra Darka Horvata i njegove suradnike, sastanku je prisustvovala i potpredsjednica HGK za graditesljtvo, promet i veze Mirjana Čagalj, ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić te predstavnici Arhitektonskog, Građevinskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te predstavnici Hrvatske komore inženjera građevinarstva i Hrvatske komore arhitekata.

"Kapaciteti hrvatske građevinske industrije i domaće industrije montažnih elemenata mogu zadovoljiti potrebe za obnovu i Zagreba i Sisačko-moslavačke županije", poručila je potpredsjednica Čagalj, a iznijela je i okvirnu procjenu o kapacitetu domaće građevinske industrije od oko sedam tisuća kuća na godinu. "Ako rade sa pola svojih kapaciteta, riječ je o dvije ili tri tisuće kuća, ovisno i od toga hoće li imati i drugih poslova", rekla je Čagalj i pojasnila kako se radi okvirnim procjenama na temelju ankete koje je HGK provela među svojim članicama. Istaknula je i kako je za hrvatsko gospodarstvo od velike važnosti korištenje hrvatskoga proizvoda, a Katalog hrvatskih proizvoda Hrvatske gospodarske komore može poslužiti projektantima u procesu pripreme dokumentacije.

I ministar Horvat je naglasio neophodnost i važnost uključivanja hrvatskih projektanata, revidenata, proizvođača i građevinara čija će involviranost u proces obnove doprinijeti gospodarskom oporavku. Rekao je i kako u izradi tipskih rješenja sudjeluje čitava akademska zajednica u Hrvatskoj te će se odluke o obnovi, koje će možda donositi političari, temeljiti isključivo na prijedlozima i rješenjima struke koja je u cijeli proces uključena od prvog dana.

U Sisačko-moslovačkoj županiji već se provode geološka ispitivanja da se provjeri gdje je sigurna gradnja. Analiziraju se i prijedlozi prefabriciranih kuća, a Građevinski i Arhitektonski fakultet razradit će nekoliko tipova kuća.

Izvor: HGK