Objavljeno: 17. 03. 2021. , Ažurirano: 17. 03. 2021.

Advantage Austria – Austrijski ured za vanjsku trgovinu i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uz pomoć projektnih partnera Hrvatske gospodarske komore, Agencije za strukovno obrazovanje, Hrvatske obrtničke komore, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Švicarskog veleposlanstva i Zaklade Znanje na djelu organiziraju prvi ciklus prakse za oko 40 nastavnika strukovnih škola, koja će se održati od 6. do 9. travnja 2021. Glavni cilj cjelokupne inicijative je izgradnja bolje suradnje i kooperacija između poduzetništva i strukovnog obrazovanja.

Nastavnik ili nastavnica u sklopu projekta će dobiti mentora koji će ga upoznati s položajem poduzeća na tržištu, organizacijskom strukturom i kulturom poduzeća te odjelom u kojem će odraditi svoju praksu. Nastavnici će, pod budnim okom svojih mentora, izvršavati odgovarajuće zadatke te će konstantno razmjenjivati iskustva sa svim organizacijskim razinama u poduzeću.

Sudjelovanjem u praksi nastavnici dobivaju autentičan uvid u svakodnevni rad poduzeća, stječu osobna iskustva u poslovnom svijetu, koja će moći prenijeti svojim učenicima, dobivaju realnu sliku ekonomskog konteksta i operativnih procesa u poduzeću, itd. Osim toga, ostvaruju vrijedne kontakte s poduzećima iz kojih se u budućnosti mogu ostvariti dodatne kooperacije.

U projektu sudjeluju strukovne škole iz Čakovca, Koprivnice, Ludbrega, Pitomače, Rijeke, Siska, Varaždina, Vinice, Virovitice, Zadra i Zagreba.

Poduzeća koja sudjeluju u projektu su: A.B.L.E. d.o.o., Auto centar Kos d.o.o., Autobusni prijevoz d.o.o., Automobil Lončar d.o.o., B&O Prelog d.o.o., Bauwerk Boen d.o.o., dm – Drogerie Markt d.o.o., Elektro Panić d.o.o., Kostwein proizvodnja strojeva d.o.o., Lesnina H d.o.o., Meskal d.o.o., Nasadi d.o.o., Namještaj MIMA d.o.o., Pana d.o.o., Pevex d.o.o., Pustara Višnjica d.o.o., Rail Cargo Logistics d.o.o., SPAR Hrvatska, Tkalčec d.o.o., Toplice Sveti Martin d.o.o. i druga.

Sve tvrtke uključene u ovaj projekt u njemu sudjeluju potpuno neprofitno i samo sa željom da se potakne suradnja poduzetništva i obrazovanja te pokrenu promjene u strukovnom obrazovanju koje će dovesti do poboljšanja kompetencija učenika.

Projekt prakse za nastavnike prvotno je u Austriji osmislila Gospodarska komora Beča i on se provodi svakog ožujka od 2014. godine. Od tada je više od 300 strukovnih nastavnika, pedagoga i studenata učiteljskih akademija odradilo praksu u austrijskim poduzećima.

"Bliski doticaj s praksom tijekom strukovnog obrazovanja jedan je od najvažnijih čimbenika za uspješan ulazak učenika u poslovni svijet. Iz tog razloga nudimo strukovnim nastavnicima uvid u poslovni svijet kako bi svoja iskustva mogli ugraditi i u nastavu. Posebno me raduje što na ovom projektu opet surađujemo s našim partnerima  Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom, Švicarskim veleposlanstvom i Zakladnom Znanje na djelu. Posebna zahvala ide i Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, bez koje ne bismo mogli ni pokrenuti projekt", izjavila je direktorica Advantage Austria – Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, Sonja Holocher-Ertl.

Detaljnije informacije o projektu Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike možete pronaći na  web stranici advantageaustria.org.