Hrvatska gospodarska komora potpisala je s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta ugovor za projekt HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta, ukupne vrijednosti 8.407.058,80 kuna, a kojim se HGK dodjeljuje iznos od 7.511.916,80 kuna nepovratnih sredstava za realizaciju ulaganja u taj projekt, i to u iznosu od 100 posto prihvatljivih troškova. Projektna prijava prijavljena je na natječaj Internacionalizacija poslovanja MSP-ova putem organizacija za poslovnu podršku, koji je financiran iz OP Konkurentnost i kohezija. 

Cilj projekta HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta bio je dodatno ojačati prisutnost malih i srednjih poduzeća (MSP) na inozemnim tržištima radi povećanja izvoza hrvatskih proizvoda i usluga, čime se unaprjeđuje konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i osigurava gospodarski rast i razvoj.

Uz MSP-ove koji su bili izravno uključeni u projektne aktivnosti izlaganjem na sajmovima, sudjelovanjem u delegacijama, B2B susretima, odnosno edukacijama, brojna ostala poduzeća imaju pristup analizama koje su provedene tijekom projekta, čime se osigurava i održivost samog projekta. Provedene edukacije omogućile su širenje znanja i na druge zainteresirane poduzetnike, a prijenos iskustava poslovanja na novim tržištima iskorisit će se za dodatnu promociju i pomoć novim MSP-ovima koji traže nova tržišta za plasman svojih proizvoda i usluga.

Ostvareni rezultati projekta su:

  • Podignuta razina informiranosti MSP-ova o internacionalizaciji putem 30 organiziranih informativnih događanja
  • Na radionicama i seminarima o internacionalizaciji sudjelovalo 426 sudionika iz 318 MSP-ova
  • Organizirano 28 poslovnih susreta (gospodarska izaslanstva, matchmaking, B2B susreti) za MSP-ove
  • Organizirano 10 nastupa na sajmovima
  • Izrađene strategije ulaska hrvatskih tvrtki na pet strateških inozemnih tržišta (Latinska Amarika, Kina, UAE, Rusija i Kanada)
  • Izrađen promotivni video o hrvatskom gospodarstvu